NAJAVLJENI POTEZ

ŠEFICA DRŽAVE POTPISALA SMJENU ŠEFA GLAVNE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE 'Gospodine Lozančiću, više nemate moje povjerenje'

 EPH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje.

Predsjednica je također potpisala i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a. Odluke o razrješenjima upućene su na supotpis premijeru Tihomiru Oreškoviću u Vladu Republike Hrvatske.

Lozančić je smijenjen prvenstveno stoga jer je SOA-a prilikom nadzora telefonskih linija Zdravka Mamića slušala i njegov razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a o čemu ona nije bila obaviještena. O toj aferi ekskluzivno je Jutarnji pisao prošli tjedan što možete pročitati OVDJE. i OVDJE.

Zasad je poznato da je Mamić bio ozvučen 25. travnja 2015. godine kada je u svojoj kući organizirao proslavu rođendana predsjednice.

Prema informacijama Jutarnjeg, predsjednica Grabar Kitarović o svemu je saznala tek kad je izvještaj o Zdravku Mamiću stigao u DORH te je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan javio predsjednici da je Mamić pod mjerama te da je i ona snimljena.

USKOK je rješenje o provođenju istrage protiv Zdravka Mamića donio 3. srpnja 2015. te se može pretpostaviti da je predsjednica nekoliko dana prije toga obaviještena što se događa. No, bez obzira na to o koliko je razgovora riječ, ravnatelj SOA-e o tome je morao obavijesti predsjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:32