BEZ DLAKE NA JEZIKU

ŠEF SDP-a ZORAN MILANOVIĆ 'Gospođa Kitarović ima neobranjiv talent da se uvali u loše društvo, i to traje još od vremena Ive Sanadera'

 Željko Hajdinjak/EPH

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović posljednjih dana nalazi se na turneji po hrvatskim gradovima gdje u lokalnim bazama SDP-a prezentira svoj program uoči unutarstranačkih izbora. Posljednja Milanovićeva destinacija bio je Dubrovnik, gdje je usput i dao jedan opširan intervju za Dubrovački dnevnik. Šef SDP-a je pričao o izborima u SDP-u i svom protukandidatu Zlatku Komadini, ali opet je bez dlake na jeziku pričao o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, HDZ-u, premijeru Tihomiru Oreškoviću, Mostu...

Tema je bio i Ranko Ostojić, odnosno odbijanje HDZ-a da bivši ministar unutarnjih poslova zasjedne na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

- Ovdje se radi o poštivanju Zakona. Ako HDZ ne želi da Ranko Ostojić ili netko iz SDP-a, a Zakon kaže da netko iz SDP-a kao najjače opozicijske stranke, mora biti na čelu Odbora što je simbolička dužnost, bez nekih većih stvarnih ovlasti, neka onda mijenjaju Zakon. Dakle, mi ne inzistiramo na tome da mora biti netko iz oporbe, no dok je Zakonom propisano da to mora biti tako, u ovom slučaju da to mora biti netko iz SDP-a, to će biti Ranko Ostojić ili neće biti nitko. Ostojića ne žele jer ga se boje, ali bez razloga jer tu im zaista ne može nauditi - rekao je Milanović koji se osvrnuo i na moguću smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića.

- Gospođa Kitarović ima neobranjiv talent da se uvali u loše društvo, i to traje još od vremena Ive Sanadera. Tu se ništa bitno promijenilo nije do danas. A što se tiče Lozančića, neka ga smijene ako im ne odgovara. No, ona zna, a ja još bolje, što je Lozančić napravio za Hrvatsku. Možda za Mamića nije, ali za Hrvatsku jest.

Šef SDP-a nije birao riječi kada je pričao o novoj Vladi, ali i premijeru.

- Mislim da ćemo napraviti jedan spot nakon mjesec i pol dana njihove vlasti da se točno vidi, po svakom segmentu, što sam mislio kad sam rekao da su 'proustaška, špijunska, kriminalna organizacija', jer dokazi su naprosto obilati. Ja sam samo rekao ono što oni sami govore o sebi, a to se posebno tiče proustaških elemenata. Ljudi su naprosto ponosni na to. Mi se toga gnušamo tako da bih rado o tome prestao govoriti, ali oni nikako da prestanu. Hrvatska ima Vladu, samo to je tobožnja Vlada. Možda tu ima i nekoliko kvalitetnih ljudi, ali to nema ni glavu, ni rep. Nisam siguran ima li uopće parlamentarnu većinu danas i zbog toga sam duboko nezadovoljan. Ne zato što to nisam ja, nego zato što Hrvatska nema premijera, nema jasnu vlast. Ako Orešković nema problema s tim, to je u redu. Ja bih imao. Kad bih znao nešto više o poslu koji je radio ranije, to bih možda i mogao respektirati, ali ovo je jedna sasvim nova razina igre. Ovo je tisuću puta veće od onoga što je ranije radio. Ne znači da sam ja najsposobniji čovjek za taj posao, ali ja sam taj posao radio i mislim da je odrađen kvalitetno.

Bivši premijer na zanimljiv način prokomentirao je izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da ima indicija da je HDZ teško pokraden na izborima.

- To mi je jedan od najvećih komplimenata! Nakon osam i pol godina, mene HDZ optužuje da sam ih pokrao. To je fantastično! Naravno da to nije istina, ali sjajno zvuči. Mi smo samo spriječili njih da kradu, što je u njihovom žargonu - krađa - rekao je Milanović u razgovoru za Dubrovački dnevnik .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:14