DOGOVOR S PREMIJERKOM

Šef MUP-a priključuje se vladajućoj stranci: Karamarko izlazi na izbore na listi HDZ-a!

'Karamarko će pridonijeti rezultatu HDZ-a u kojoj se god izbornoj jedinici natjecao'
Valbandon, Pula, 150611.Radni sastanak izaslanstava Ministarstava unutarnjih poslova Republika Slovenije i Hrvatske koji su predvodilii ministrica unutarnjih poslova Republike Slovenije Katarina Kresal i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko, odrzao se u Valbandonu (objekt restorana MUP-a). Nakon sastanka ministar Tomislav Karamarko i ministrica Katarina Kresal na prigodnoj svecanosti potpisali su Sporazum o suradnji u zastiti prijevoza novca i drugih vrijednosti. Na slici: Tomislav Karamarko.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Razriješen je još jedan predizborni misterij: ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, otkrila su Jutarnjem listu tri izvora iz vrha stranke, na izborima će ipak biti na listi Hrvatske demokratske zajednice!

Iako nisu htjeli službeno komentirati takav dogovor, znakoviti su odgovori iz vrha HDZ-a kako “još” ništa nije definirano ili da će se “sve znati” za dva tjedna. Druga dva izvora iz Predsjedništva HDZ-a neizravno su nam, međutim, potvrdila da je konačno postignut dogovor.

Konzultacije za listu

- U kojoj će izbornoj jedinici biti, to ćemo još vidjeti. No, to nije niti toliko važno. Karamarko će pridonijeti rezultatu HDZ-a u kojoj se god izbornoj jedinici natjecao - rekao je izvor blizak premijerki. Spektakularni obrat dogodio se, kažu, nakon posljednjeg razgovora premijerke Jadranke Kosor i ministra Karamarka te nakon konzultacija vodećih političara HDZ-a, Karamarka i njegovih najbližih suradnika.

Navodno su se dogovorili da Karamarko najprije uđe u HDZ, a potom će biti kooptiran u Predsjedništvo. Čuju se i ideje da ga se imenuje potpredsjednikom HDZ-a. No, u ovom trenutku i prema sadašnjem Statutu - to nije moguće. - Prema našem Statutu, Karamarka se može kooptirati u Predsjedništvo, ali ne i za funkciju potpredsjednika. Svi potpredsjednici moraju biti izabrani na izbornom saboru - kaže naš izvor.

U međuvremenu će se obaviti konzultacije na kojoj će izbornoj listi biti Karamarko. Obje su strane, tvrdi se, sklone mišljenju da ministar unutarnjih poslova bude na čelu XI. izborne jedinice za dijasporu. No, u obzir ulaze i druge jedinice.

- Karamarko je utemeljitelj HDZ-a i sigurno bi bio dobitak za stranku kada bi bio na našoj izbornoj listi. Mislim da je svejedno je li to izborna jedinica u Hrvatskoj ili u dijaspori - kaže član Predsjedništva HDZ-a. - Karamarko je već jednom bio član HDZ-a, njegovi stavovi bliski su i sadašnjoj politici HDZ-a - kaže naš drugi izvor.

Povoljan rasplet za sve

Dogovor je postignut, tvrde izvori Jutarnjeg, jer su Jadranka Kosor i Karamarko procijenili da je takav rasplet najbolji za obje strane.

Karamarko je jedini ministar iz kvote HDZ-a koji nije član stranke. U HDZ-u su mu to dugo zamjerali, tumačili su to njegovim kalkulacijama kako mu se ne isplati priključiti stranci koja je mnogo bliža porazu, nego pobjedi na izborima. Dio hadezeovaca smatra da čovjeku koji sjedi u HDZ-ovoj Vladi i godinama ne ulazi u stranku ne treba osiguravati visoka mjesta na izbornim listama, nego mjesto koje je na vagi pa da se sam izbori za budućnost u stranci.

Konkurencija mnogima

- Samo luđak i potpuni ignorant može misliti da je ugodno zadnjih par godina hodati Hrvatskom kao hadezeovac. E, nije tako. Za to danas treba hrabrosti jer većina naroda ne gleda pojedinca, nego sve u đuture. Pa onda svi ispadaju lopovi i varalice. Tako je nama, a gospodin Karamarko mudro šuti. A sada kad se malo stišalo, sada bi u politiku, sada bi u stranku - govori jedan zastupnik HDZ-a.

Također su mu predbacivali da policija, na čijem je čelu, u najvećoj mjeri proganja članove HDZ-a, a da nije uspjela pronaći niti jedan ozbiljniji krimen za političare oporbe. Zbog toga ne čudi što je u posljednje doba prevladalo mišljenje da bi Karamarkov ulazak u HDZ bio opasan presedan jer bi poremetio odnose u vodstvu stranke. Osim toga, mnogi su izražavali zabrinutost zbog toga što bi se u stranci našao još jedan vrlo ambiciozan političar. Zbog toga bi, procjenjuje se, Karamarko postao ne samo izravni konkurent Darku Milinoviću, Božidaru Kalmeti i Vladimiru Šeksu, nego i predsjednici stranke.

Zbog tog se razloga neko vrijeme u vrhu HDZ-a podržavala opcija da Karamarko izađe na izbore sa svojom nezavisnom listom te da nakon izbora postane premijerkin koalicijski partner.

Promijenili mišljenje nakon istraživanja

Nakon Hebrangova odlaska ostat će prazno mjesto vođe desnog krila stranke

ZAGREB - Izvori Jutarnjeg tvrde da je u HDZ-u stajalište o Karamarkovu statusu definitivno promijenjeno nakon što su dobili rezultate istraživanja koje je naručila stranka.

Ono je, navodno, otkrilo da ministar dobro stoji kod dijela biračkog tijela. Stranka bi Karamarka, uvjeren je jedan saborski zastupnik HDZ-a, na krilima upečatljivih okršaja sa Slavkom Linićem, mogla iskoristiti i kao svojevrsnu maskotu borbe protiv “povratka komunista na vlast”.

Dugo se dvoumio

Kada je riječ o stranačkim strukturama, nakon što Andrija Hebrang ode u političku mirovinu, ostat će upražnjeno mjesto vođe desnog krila stranke, čuvara nacionalnih interesa.

Kao i vrh HDZ-a, tako se i Karamarko dugo dvoumio na koji način da nastavi političku karijeru. Kako nije bio član HDZ-a, a znalo se da se želi aktivniju uključiti u politiku, očekivalo se da će ipak ući u stranku. Međutim, prije nekog vremena pročulo se da bi ministra u svojim redovima rado vidio i HSS, da bi na kraju dio poslovnih ljudi i menadžera počeo razmatrati mogućnost da Karamarko i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski predvode jednu nezavisnu listu koja bi bila bliska vodećim hrvatskim biznismenima i koja bi imala zadaću štititi njihove ekonomske i političke interese.

Nezavisni loše prolaze

Međutim, pokazalo se da to ipak nije dovoljno razrađena ideja, pa je na kraju Karamarko, koji je dugo razmišljao i o vlastitoj neovisnoj listi, ipak zaključio da mu je od svih opcija najbolji HDZ.

Uz to, ta će mu stranka svojom infrastrukturom osigurati najlakši put prema zadovoljenju političkih ambicija.

- Nitko nije uspio kao nezavisni, ni Karamarko ne bi imao šanse sa svojom nezavisnom listom. HDZ je logičan izbor - kaže izvor blizak premijerki.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:22