NOVI ISTRAŽNI ZAHTJEVI

Šef MOL-a za preuzimanje Ine Sanaderu dao 10 milijuna eura mita! Isplata je išla preko Ježića!

Šef MOL-a Zsolt Hernádi je davatelj mita, a bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec pomagač u kaznenom djelu
 Sandra Šimunović/CROPIX i Globus

ZAGREB - Zbog toga što su tadašnji premijer Ivo Sanader i predsjednik Uprave MOL-a Zoltan Hernadi uoči prve izmjene i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine 2008. godine postigli dogovor da se tim ugovorom za naknadu od 10 milijuna eura mađarskom partneru prepuste većinska upravljačka prava, premda je stekao tek 47 posto dionica, i zato što su dogovorili sklapanje Ugovora o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine, jer je on donosio hrvatskom partneru gubitak, Državno odvjetništvo sprema se podnijeti zahtjev za pritvorom i izručenjem predsjednika Uprave MOL-a Zoltana Hernadija.

Novi istražni zahtjevi

Istodobno su pokrenuti novi istražni zahtjev protiv Ive Sanadera. USKOK je istragu o podmićivanju Ive Sanadera intenzivno i u tajnosti provodio posljednjih mjeseci. Čini se da je prve informacije, o novcu koji Hernadi isplatio Sanaderu, dobio preko Roberta Ježića, Sanaderova prijatelja, te vlasnika Diokija i Novog lista, također optuženog u dvije korupcijske afere, HEP i BMW.

Državno odvjetništvo sumnjiči Ivu Sanadera da je unatoč tome što je znao da se tim ugovorima nanosi golema šteta Hrvatskoj, zajedno s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, uvjeravao članove Vlade i Predsjedništva HDZ-a kako je Ugovor s MOL-om iznimno povoljan za Hrvatsku te da ga svakako valja treba prihvatiti.

Upravo zbog toga što su ih obmanuli na sjednici Vlade, ministri su donijeli odluku o potpisivanju Ugovora između Vlade i MOL-a na temelju kojega su Mađari dobili u vlasništvo 47,26 posto dionica Ine.

Nakon što je potpisan Ugovor između Vlade i MOL-a o prodaji, odnosno kupnji dionica Ine, te Ugovora o odnosima dvaju najvećih dioničara, predsjednik Uprave MOL-a Zoltan Hernadi i tadašnji premijer Ivo Sanader potpisali su Ugovor o savjetovanim uslugama. U istrazi je utvrđeno da je upravo na temelju tog sporazuma MOL isplatio bivšem premijeru 10 milijuna eura.

Usluge preko Ježića

Transfer novca, utvrdili su istražitelji, izvršen je na sljedeći način - 3. lipnja 2009. potpisan je ugovor o pružanju savjetodavnih i drugih usluga između MOL-ove off shore kompanije Cerena Holding Limited sa Cipra i Xenoplast&Shippig Ag iz Züricha, u suvlasništvu Roberta Ježića. Dan kasnije, 4. lipnja, potpisan je još jedan ugovor o savjetodavnim i drugim uslugama između druge MOL-ove off shore komapnije Hungari Oil Product Limited sa Cipra te Xenoplast&Shipping AG iz Züricha.

Desetak dana nakon toga, 17. lipnja 2009., dakle neposredno uoči 1. kolovoza i iznenađujuće ostavke premijera Ive Sanadera i njegova naprasna povlačenja iz politike, Mađari su isplatili prvu tranšu ugovora od dva milijuna i šesto tisuća eura na račun tvrtke Roberta Ježića. Već drugi dan, 18. lipnja 2009., isplaćen je i drugi dio novca, u visini od 2,4 milijuna eura.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:06