ZARADIO 265.232 KUNE

Šef Crvenog križa Osijek ima primanja ista kao i šef države

Od 2003. godine narasla je imovina obitelji Đukić pa su tako kupili još dva stana od 132 kvadrata u elitnom dijelu Osijeka

OSIJEK - Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa u Osijeku, Marko Đukić, prošle je godine imao mjesečni prihod veći od 22.000 kuna. Prema podacima do kojih je došao Jutarnji list, njegova su primanja u 2009. iznosila 265.232,21 kunu, što u prosjeku mjesečno čini 22.102 kune. Takvim primanjima ravnatelj humanitarne i neprofitne udruge, koja se najvećim dijelom financira iz proračuna, u rangu je s plaćama najviših dužnosnika RH, poput premijerke Kosor, predsjednika Josipovića i predsjednika Sabora Luke Bebića. Za usporedbu, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa u Splitu, gradu tri puta većem od Osijeka, ima primanja od oko 7000 kuna, a ravnateljica u Rijeci kaže da je njena plaća osjetno niža od 10.000 kuna.

Novac dobili bez natječaja

Ravnatelj Crvenog križa u jednom slavonskom gradu ima, pak, plaću od 3667 kuna.

Na naš je upit Đukić samo odgovorio da u Crvenom križu “nisu dužni dati uvid u osobne podatke kao što su bankovni računi”.

- Redovito se obavljaju nadzori inspekcijskih i drugih državnih tijela i dosad nije utvrđeno ništa sporno ni nezakonito - odgovorio je Đukić, odbivši objasniti što je sve sadržano u njegovim primanjima.

Kao što smo pisali, osječki Crveni križ ima i zavidan vozni park pa tako ravnatelj vozi službeni automobil Toyota Land Cruiser, vrijedan gotovo pola milijuna kuna.

Prošlih je godina osječki Crveni križ, zahvaljujući novcu koji je bez natječaja dobio od nekoliko ministarstava, renovirao odmaralište u Splitu te sagradio velebni kompleks u Orahovici koji ima i bazen. Samo su radovi u Orahovici bili vrijedni oko 40 milijuna kuna i izvedeni su bez natječaja.

- Imovina obitelji Đukić naglo je narasla od 2003., upravo u vrijeme kad su rađene te investicije - rekao je bivši zaposlenik Crvenog križa.

Ciljano promijenili zakon

- Uz trosobni stan u Osijeku i stan u Opatiji, obitelj Đukić je kupila i dva stana u elitnom dijelu Osijeka, od 134,20 četvornih metara.

Posljednjih godina Crveni križ u prvi plan stavlja djelatnosti koji su sličnije turizmu. Kako su te djelatnosti bile u suprotnosti sa zakonom, Sabor je prošli tjedan izglasao izmjene zakona koje to sada omogućuju, a inicijator izmjena bio je Vladimir Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:45