LOŠE KRIVOTVORINE

SEDMORICA MLADIĆA I CURA POKRENULI KUĆNU TISKARU NOVCA 'Isprintaj 500 kuna, ajmo svi na ćevape'

Ekipa je pokušavala novčanice 'uvaliti' u najmanje deset trgovina, pekarnica i kioska, kupujući od Strožanca do Omiša sendviče, cigarete, sokove i slično, no većina zaposlenika primijetila je da je novac lažan
 Danijel Soldo/CROPIX

Osmero mladih iz Šibenika i Splita odlučilo se na potez koji bi ih mogao stajati kazne zatvora u rasponu od jedne pa do čak 10 godina. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je Antuna N. (21) iz Splita, Ivana B. (21) iz Knina, Tonćija Č. (21) iz Splita, Petra B. (20) iz Splita, Petera G. (21) iz Splita, Antoniju T. (22) iz Šibenika, Ivana K. (20) iz Splita te Kristijana J. (23) iz Splita za krivotvorenje novca i pomaganje u krivotvorenju, piše Slobodna Dalmacija.

Po optužnici je Petar B. tijekom listopada i studenog prošle godine posudio Antunu N. dvije originalne novčanice od po 500 kuna i još 150 kuna za kupnju tonera za printer – skener iako je znao da će on pomoću toga izraditi krivotvoreni novac.

Kad su dobili “sredstva za rad”, Antun i Ivan B. u Antunovu su stanu u Splitu skenirali dvije originalne novčanice te su potom isprintali najmanje 56 skeniranih novčanica u boji i, naravno, istih serijskih brojeva kao i originali.

Platili gorivo

Potom su ih lijepo izrezali i s kutija za cigarete skidali fluorescentni dio nadzornih markica, koje su potom lijepili na isprintani novac. Antun je deset takvih novčanica dao Ivanu, a on ih je odnio kući i stavio u stol, te je jednu našla njegova sestra i dala je prijatelju koji je njom platio gorivo na benzinskoj crpki.

Antun je, pak, deset komada dao Tonćiju Č., dvije “falšete” dobio je Petar B., tri Ivan K., dvije Kristijan J., a dogovor je bio da ih oni unovče i da, kad to naprave, 200 kuna daju “proizvođaču” Antunu. Tako su, primjerice, Tonći, Peter i Antonia 20. studenog došli do fast fooda i naručili tri kebaba davši lažnih 500 kuna. Kad je prodavač kazao da neće uzeti tu novčanicu, nego da je razmijene, Tonći je u kiosku uzeo bocu soka i dvije kutije cigareta te jedan bon za mobitel od 55 kuna, a prodavačici je dao lažnu novčanicu. No, i ona mu je vratila novčanicu rekavši mu da je lažna.

Ekipa je pokušavala novčanice “uvaliti” u još najmanje deset trgovina, pekarnica i kioska, kupujući od Strožanca do Omiša sendviče, cigarete, sokove i slično, no većina zaposlenika primijetila je da je novac lažan. Ipak, neke djelatnice, primjerice trgovine “Laufer” u Splitu ili pekarnice “Kambi”, nisu odmah uvidjele da je novac lažan te su, nakon što su njihovi šefovi to primijetili, morale nadoknaditi trošak vlasnicima.

Zapao u dugove

– Dok sam ja bio u stanu, novčanice su se samo printale, ali se nisu dalje uređivale, a mislim da je tada isprintano oko 20 tisuća kuna – kazao je jedan od optuženih mladića.

Jedan od svjedoka kazao je i ODO-u da mu je Antun N. rekao da je odlučio krivotvoriti novac jer je zapao u dugove nakon što je kupio drogu na dug, a onda ju je dao jednom prijatelju koji ju je trebao dalje prodati. No, da je droga nestala, a ostao je dug od oko 2000 eura, pa se zato čak bojao izlaziti iz stana. Kako će sve na koncu završiti, znat će se nakon suđenja, Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:40