ROK SVE KRAĆI

Sedam uvjeta: Što Vlada mora učiniti da završi pregovore u lipnju

 AFP

Zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom Unijom do kraja lipnja još uvijek nije službeno odbačena opcija, ali kako vrijeme prolazi, postaje sve manje izgledna. Da bi se to eventualno ipak dogodilo, treba ispuniti sljedeće uvjete:

1. Hrvatska za deset dana mora ispuniti sva preostala mjerila iz Poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava, što znači da u tom roku treba riješiti dvojbe oko zbrinjavanja prognanika, dokazati statističkim podacima da su manjine u Hrvatskoj proporcionalno zastupljene u javnim i državnim službama, podebljati popis procesuiranih slučajeva korupcije na visokoj razini te početi nove istrage o ratnim zločinima.

2. Početkom svibnja ekspertnoj misiji EU što dolazi u posjet Hrvatskoj - u kojoj će uz stručnjake Europske komisije biti i pravni eksperti država članica - treba pružiti dokaze da je Hrvatska ispunila sva mjerila, o čemu oni trebaju izvijestiti Europsku komisiju još tijekom svibnja.

3. Ako se u svibnju doista ispune svi uvjeti, Europska komisija o tome treba izvijestiti države članice, koje, pak, moraju dati mandat Komisiji da izradi zajedničko stajalište za zaključenje tog poglavlja.

4. Ako se ispune svi ti uvjeti, treba postojati čvrsta volja država članica da se pregovori o Poglavlju 23 zaključe u lipnju.

5. Dotad Hrvatska ne smije zaboraviti da još nisu ispunjena mjerila u Poglavlju o tržišnom natjecanju. Prije svega, to se odnosi na proces preustroja brodogradilišta, što treba učiniti tijekom idućih par tjedana, kako bi Europska komisija pripremila proceduru za zaključenje tog poglavlja također u lipnju.

6. Hrvatska dotad, ili u isto vrijeme, treba zaključiti i Poglavlje o ribarstvu koje je praktično spremno, što je dokaz da i nakon ispunjenja uvjeta procedura traje prilično dugo.

7. Hrvatska bi prema ovom scenariju krajem lipnja - znači još tijekom mađarskog predsjedanja Europskom Unijom - zaključila pregovore iz poglavlja o pravosuđu, ribarstvu te tržišnom natjecanju, kao i važno poglavlje što se uvijek zatvara posljednje, a tiče se financijskih obveza obaju strana (koliko će Hrvatska dati, a koliko uzimati iz zajedničke blagajne EU), te formalno poglavlje “ostala pitanja”.

Ako se pregovori zaključe u lipnju, Europska Unija bi do jeseni pripremila Ugovor o pristupanju koji bi bio potpisan u listopadu. U tom bi slučaju prije kraja godine u Hrvatskoj bio održan referendum o članstvo u EU, a Hrvatska bi postala punopravnom članicom početkom ili sredinom 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:15