NIJE RAT, NEGO PAKT

SDP: Vladi dajemo šest mjeseci predaha od napadanja

U idućih pola godine oporba će s HDZ-om pokušati pronaći rješenja za izlazak iz krize

RIJEKA - SDP je Vladi dao rok od šest mjeseci u kojem očekuju da zajedno s oporbom pronađe zajednička rješenja za izlaz iz krize i u kojem će premijerku Jadranku Kosor i njezine ministre poštedjeti kritiziranja. Neizravno je to danas najavio SDP-ovac Slavko Linić u Rijeci. Nakon šest mjeseci, ako ne bude pomaka nabolje, najveća oporbena stranka ponovno će krenuti u napad na Vladu.

Za oporavak gospodarstva

Linić je objasnio kako će u idućih šest mjeseci njegova stranka pokušati pronaći dogovor s izvršnom vlasti kako bi gospodarstvo, a s njime i život građana, krenulo nabolje. Iz svega se može zaključiti kako je nakon prošlotjednog razgovora sa šefom oporbe Zoranom Milanovićem predsjednica Vlade ipak dobila svojevsrni time-out u kojem će biti pošteđena oporbene paljbe.

Kao svjedoci pokajnici

- Brojka od 300.000 nezaposlenih mogla bi biti premašena ovog mjeseca, a u osam mjeseci dug za registrirane neplaćene račune je narastao s 19 na 26 milijardi kuna. Zato Zoran Milanović inzistira da se s Vladom pokušamo dogovoriti - objašnjava Linić.

Njegov stranački kolega Željko Jovanović pak poručuje kako su priče o velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a potpuno bespredmetne i da će SDP i dalje biti konstruktivna oporba.

No, SDP osim nedovoljnih mjera za izlazak iz krize Vladinim velikim krimenom drži i brojne korupcijske afere.

- Kosor i njezina Vlada ponašaju se kao svjedoci pokajnici. Šest su godina sudjelovali, a sada rade na svom održanju - rekao je Jovanović.

SDP-ovci smatraju da je nužno ukidanje kriznog poreza, a predložit će i ‘izbacivanje’ političara iz Nadzornih odbora, te kao rješenje za nelikvidnost uvođenje obveze plaćanja unutar 60 dana. Njihovi će prijedlozi biti i smanjenje PDV-a i ukidanje brojnih parafiskalnih nameta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:25