U SABORU

SDP uz pomoć Mosta osniva Povjerenstvo za slučaj Lozančić?

Otvaranje slučaja Lozančić na saborskom Odboru za unutarnju politiku ipak se ne može izbjeći
Zagreb, 131115. U sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu okupili su se zastupnici SDP-a koji su na izborima osvojili mandate kako bi svojim potpisom dali potporu Zoranu Milanovicu za sastavljanje nove VladeNa fotografiji: Ranko Ostojic daje izjavu za medije.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Kad Tomislav Karamarko bude predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, onda će moći odlučivati o tome što će u slučaju Lozančić naš odbor raditi - tako jedan od članova tog parlamentarnog tijela iz redova opozicije komentira recentne izjave šefa HDZ-a, koje upućuju na to da se naprasna smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića želi završiti prije nego što postane predmetom rasprave u saborskim odborima.

Rasprava ili ne?

Karamarko je novinarima, naime, rekao da će premijer Tihomir Orešković svoju odluku o ovom slučaju donijeti idući tjedan, da nikakva rasprava u Saboru nije potrebna te da će vrijeme pokazati na koje je sve načine Lozančić kršio zakon. Kako nije baš uobičajeno da potpredsjednik Vlade najavljuje poteze premijera, takve se izjave mogu smatrati sredstvom pritiska na Oreškovića da više ne odgađa Lozančićevu smjenu, iniciranu odlukom s Pantovčaka.

Ranko Ostojić, svježe izabrani šef saborskog Odbora za unutarnju politiku, ne želi zasad komentirati nastalu situaciju ni hoće li se predmet Lozančić naći na dnevnom redu njegova odbora.

Slabi argumenti

“Oni koji odlučuju i supotpisuju imenovanje mogu zatražiti naše mišljenje, ali to ne moraju napraviti”, bio je lapidaran. U ovom se trenutku ne zna hoće li premijer Orešković zatražiti stav parlamentarnog odbora. Ali je posve jasno da se preko sudbine šefa SOA-e testiraju odnosi u vrhu državne vlasti, u četverokutu između predsjednice države, premijera te bitnih članova vladajućeg bloka, HDZ-a i Mosta. Pojedini članovi tog četverolista u ovom su slučaju bliži opoziciji nego svojim koalicijskim partnerima. Odluku Kolinde Grabar-Kitarović o Lozančićevoj smjeni, brzopotezno objavljenu i slabo argumentiranu, bezrezervno podržava šef HDZ-a. Obje se adrese slažu i oko toga da im otvaranje bilo kakve rasprave u Saboru ili istrage nije potrebno. Insajderi tvrde da Karamarko kadrovske promjene u SOA-i vidi kao šansu za svoje potpuno ovladavanje tajnim službama.

Razlozi za smjenu

S druge su strane premijer Orešković i Most. Božo Petrov je već izjavio da ne vidi razlog za Lozančićevu smjenu. Njegova stranka i dalje traži da se ravnatelj SOA-e prije odluke sasluša pred saborskim odborom. Vjerojatno su zato i podržali izbor SDP-ova Ranka Ostojića na čelo tog odbora, što je HDZ pokušavao onemogućiti. Opozicija također želi otvaranje slučaja Lozančić na parlamentarnim tijelima. U toj stvari Most je mnogo bliži SDP-u i lijevoj opoziciji nego svojim partnerima u vlasti. Slično je i s premijerom Oreškovićem, koji je već pokazao da s odlukom o Lozančićevoj smjeni ne kani žuriti. Njegovi suradnici tvrde da, prvo, ne voli stvari prelamati preko koljena. Sam je pokušao ustanoviti postoje li razlozi za hitrorez na čelu SOA-e. Premijer je, saznajemo, prošli tjedan razgovarao s Ivicom Panenićem, predstojnikom Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, kojega je predsjednica države razriješila u paketu s Lozančićem, također bez obrazloženja. Drugo, Oreškovićevo odugovlačenje povezano je s nekorektnim postupkom šefice države, koja ga je svojom jednostranom odlukom javno ponizila. “Potpuno je šokiran. Nije mogao vjerovati da mu je to napravila”, tvrdi insajder iz Banskih dvora te dodaje: “Zatraži li premijer mišljenje nadležnog saborskog odbora o slučaju Lozančić, što može, ali ne mora napraviti, pokazao bi vlastiti autoritet i volju da se stvari izvedu na čistac.”

No, bez obzira na Oreškovićevu odluku, otvaranje slučaja Lozančić na saborskom Odboru za unutarnju politiku ipak se ne može izbjeći. Budu li vladajući požurivali smjenu, opozicija će, saznajemo, odlučiti koju će od dvije moguće opcije aktivirati.

Izvješće o radu

Uskoro, vjerojatno već ovoga mjeseca na dnevni red Odbora dolazi izvješće o radu SOA-e pa je u okviru te teme nemoguće izbjeći pretresanje i aktualnih kadrovskih pretumbacija. Druga je mogućnost da opozicija zatraži formiranje istražnog povjerenstva o spornim smjenama u tajnim službama, što bi uz podršku Mosta mogla i izboriti. Predsjednica države i šef HDZ-a pokušavaju onemogućiti da javnost sazna prave razloge Lozančićeva micanja, ali u tome neće uspjeti, istina će kad-tad izaći van, tvrdi jedan od oporbenih prvaka, koji je navodno u tom pogledu već ostvario produktivne kontakte s ljudima u Mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:50