DAN ODLUKE

SDP SLAŽE KOALICIJU ZA IZBOR USTAVNIH SUDACA Ustavni sud gubi još jednog suca, a dogovora još nema

 Damjan Tadić, Tea Cimaš/CROPIX

Sabor će u petak pokušati izabrati dvoje ustavnih sudaca koji bi zasjeli na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu: na jedno koje je prazno već petu godinu i nepopunjeno je od isteka mandata bivšoj ustavnoj sutkinji Nevenki Šernhorst i drugo koje će biti upražnjeno danas. Naime, danas osmogodišnji sudački mandat istječe profesoru kaznenog prava Davoru Krapcu.

Iako je početkom ove godine raspisao natječaj za popunu dva mjesta u Ustavnom sudu, Sabor do dana isteka mandata i drugome sucu toga suda još uvijek nije okončao taj natječaj.

Trojka s preporukom

Odbor za Ustav još je 24. ožujka upriličio javno ispitivanje jedanaestero kandidata koji su se na njega javili, a mjesec dana kasnije, 28. travnja, tajnim glasovanjem odabrao troje i uputio ih Saboru na odlučivanje: profesoricu ustavnog prava iz Rijeke Sanju Barić, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i sutkinju zagrebačkog Županijskoga suda Ivanu Čalić. Između preporučenih troje, zastupnici bi u petak tajnim glasovanjem trebali izabrati dvoje sudaca, ili barem jednoga, a može se dogoditi da ne izaberu ikoga. U tom slučaju, mjesto sutkinje Šernhorst i dalje će ostati prazno, a sucu Davoru Krapcu mandat će se snagom Ustava produljiti za još šest mjeseci. Iz Ustavnog suda su nam potvrdili da je Davor Krapac pristao obavljati sudačku dužnost još šest mjeseci.

Traži se konsenzus

Nakon ustavnih promjena 2010. za izbor ustavnih sudaca je potrebna dvotrećinska većina saborskih glasova. To znači da ustavne suce više ne može izabrati vladajuća većina bez usuglašavanja s oporbom. Predsjednik Odbora za Ustav, SDP-ovac Peđa Grbin te predsjednik zastupničkog kluba SDP-a Igor Dragovan potvrdili su nam da u Saboru traju konzultacije između parlamentarnih klubova. Rasprava o troje kandidata održat će se sutra popodne, dan prije tajnog izjašnjavanja.

HDZ čeka izbore

Međutim, najveća oporbena stranka, tvrdi glasnogovornik njezinog kluba Gordan Jandroković, neće dati glas ni jednom kandidatu. "Naš je stav da ustavni suci trebaju biti izabrani u sljedećem sazivu Sabora." Podsjetili smo ga da mandat sucu Krapcu istječe danas, a mandati još petoro sudaca Ustavnog suda 7. prosinca ove godine.

"Neće se dogoditi ništa dramatično ako suci ne budu izabrani u ovom sazivu Sabora, jer se sucima kojima mandat istječe u prosincu on može produljiti za još šest mjeseci i u tom razdoblju novi Sabor može provesti natječaj za nove suce", tvrdi Jandroković.

Neslužbeno se može čuti da se HDZ nakon izbora nada većem broju ruku u Saboru, a u najoptimističnijim predviđanjima čak i dvotrećinskoj većini što bi mu omogućilo da sam, bez oporbe, kroji budući saziv Ustavnog suda. Usto, od troje predloženih kandidata dvoje su "crvena krpa" HDZ-u: Mladen Bajić u čijem je mandatu HDZ optužen u slučaju Fimi-Medije, i sutkinja Ivana Čalić koja je HDZ u tome predmetu nepravomoćno osudila.

Najveći izgledi Sanji Barić

Naš sugovornik iz HDSSB-a tvrdi da je odluka te stranke kako će na sjednici podržati profesoricu ustavnog prava Sanju Barić pa se čini kako ona jedina ima izglede da u petak dobije dvotrećinsku većinu. No, isti izvor ističe kako ih od utorka nitko nije kontaktirao iz vladajuće koalicije, pa se 'može dogoditi da nitko ne dobije dvotrećinsku većinu'. (S.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:47