INCIDENT U OKUČANIMA

SDP SE OGLASIO NA FACEBOOKU 'Isticanjem ZDS potpiruju se ideološke podjele za potrebe nečije kampanje'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

SDP je u petak na svom Facebook profilu osudio isticanje pozdrava "Za dom spremni" jer se time, kako ističu, potpiruju ideološke podjele koje će nekome poslužiti u predizbornoj kampanji, ali i skreće pozornost s časnih osloboditelja i akcije Bljesak.

- U situaciji kad veliki dio naših građana ostaje bez posla, bez mogućnosti za osiguravanjem dostojnih uvjeta života, kad su u strahu od širenja epidemije i njezinih posljedica, nedopustivo je da pojedinci provokacijama, isticanjem pozdrava 'Za dom spremni' potpiruju ideološke podjele koje će nekome poslužiti u predizbornoj kampanji. SDP osuđuje takve postupke i skretanje pozornosti s časnih osloboditelja i akcije Bljesak - poručio je SDP u objavi na Facebooku nakon što je predsjednik države Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice akcije Bljesak u Okučanima zbog isticanja spornog pozdrava.

Predsjednikov potez podržava predsjednik SDP-ova saborskog Kluba Arsen Bauk, koji odgovornost za spomenuti propust u Okučanima adresira na organizatora te poručuje da, ponovi li se takav propust, od vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH očekuje da i vojsci naredi da ode.

Bauk: 'Očekujem da predsjednik sljedeći put i vojsci naredi da ode'

- Nije se radilo o tzv. neodgovornim pojedincima i provokatorima iz publike, nego je osoba u HOS-ovoj majici bila dio protokola, koji je odredio organizator, a to je Ministarstvo hrvatskih branitelja - rekao je Bauk, ističući kako je predsjednik Republike jasno naznačio da ne želi nazočiti događaju gdje imamo "državno sponzoriran Za dom spremni".

- Mislim da to mora biti jasna poruka Vladi, da kod organiziranja ovakvih skupova ne dopusti da se u njezino ime nose obilježja za koja je Ustavni sud RH rekao da predstavljaju simbol rasističke ideologije - izjavio je.

Bauk je istaknuo da od vrhovnog zapovjednika Oružnih snaga RH očekuje "kad bi ponovno došlo do ovakvog propusta Vlade, da sljedeći put i vojsci naredi da napusti događaj, tako da se vrlo jasno podvuče crta što je pod državnim obilježavanjem dopušteno, a što nije".

Rekao je i da nema zadrške kad je u pitanju njegov stav o premijerovu odnosu prema događajima iz 2. svjetskog rata.

- Jedno od mojih većih iznenađenja u političkoj karijeri bilo je kad sam na Sutjesci vidio njegov vijenac, prema tome držim da on po tom pitanju, nažalost, taktizira i nepotrebno podilazi ovima koji imaju neku nostalgiju prema tom pozdravu i pokretu uz kojega se veže - rekao je Bauk te napomenuo kako premijeru to u političkim utakmicama nije koristilo.

- No to je u političkom smislu njegov problem, za društvo je problem što najveća stranka na desnom centru i jedna od dvije najveće u Hrvatskoj i dalje dopušta da se neki njezini potezi i vrijednosti vezuju uz razdoblje hrvatske povijesti od ’41. do ’45. godine i NDH - rekao je, uz ostalo, Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00