SLABLJENJE SOCIJALDEMOKRATA

SDP pao na 24 posto, to im je najlošiji rejting od 2007. godine!

Početak kampanje i potpisivanje zajedničkog izlaska na izbore Saveza za promjene birači nisu nagradili
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Početak kampanje, potpisivanje zajedničkog izlaska na izbore Saveza za promjene birači, čini se, nisu nagradili. Naime, posljednje istraživanje Crobarometra koje provodi agencija Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV, pokazuje da rejting koalicije lijevog centra nije porastao . Dapače, pao je na 35,3 posto. To je drugi najlošiji rezultat tog saveza od kada su naznačili da izlaze zajednički na izbore. Zanimljivo je da već mjesecina ne mogu prijeći 40 posto koliko su imali još krajem proale godine i početkom ove. Od početka godine savez je izgubio 9 postotnih poena.

HDZ ima 20,8%

HDZ koji pak izlazi samostalno računa na potporu od 20,8 posto birača. A treća stranka postao je HSS sa 5,7 posto: Laburisti su već mjesecima oko izbornog praga, a kolovoz završavaju sa 5,3 posto. Blok umirovljenici zajedno imaju 4,3, a HSLS 3,5 posto. HDSSB također može očekivati nekoliko zastupnika, a kao regionalna stranka imaju zavidnih 3,2 posto. Neodlučnih je 12,1 posto. Razvidna je velika prednost Saveza za promjene, no tu ne radi o sinergiji već matematičkoj koaliciji kojom će ta lista osigurati nadmoć u gotovo svim izbornim jedinicama i tako si preračunavanjem mandata osigurati i dodatne zastupnike. Pojedinačni rejtinzi politički su pogubni po SDP ponajprije. Stranka bi, da ide samostalno, u ovom trenutku imala 24,4 posto, a HDZ 20,8 posto. Što se tiče SDP-a, to je njihov najlošiji rezultat u zadnje 4 godine, a primjerice od početka 2011. izgubili su 9 posto. HDZ stabilno loš, istopila se euforija oko EU i opet vladajući mogu računati na svakog petog birača. To je jedan od lošijih rezultata HDZ-a u posljednjih godinu dana.

Premijerka Kosor, nakon srpnja, u kolovozu je opet pala ispod 30 posto popularnosti i sada ima potporu 28 posto HDZ-ovaca, Zoran Milanović stabilno na 45 posto, a Ivo Josipović na 81 posto.

Čak 78 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 15 posto smatra suprotno. Ne zna ih 6 posto.

Protivnici Unije

Također, 73 posto birača ne podupire poteze Jadranke Kosor, a uz nju je tek svaki peti birač. Ne zna njih 8 posto. Tu je očito kako se u kolovozu za ovakav porast pesimizma zasluga može pripisati novom razočarenju HDZ-ovih birača u politiku Vlade.

Kolovoz je građane malo ohladio od EU i sada bi za ulazak u Uniju glasovalo njih 56 posto. A raste broj protivnika, njih je 35 posto. Ne zna njih 9 posto.

Prema istraživanju koje je za HDZ napravila agencija Prizma na uzorku od 3000 ispitanika, Kukuriku koalicija dobiva 37,8, a HDZ 24,9 posto glasova. Kada bi se rezultati istraživanja pretočili u broj mjesta u Saboru, pojedinačno najjača stranka bila bi SDP sa 53 mandata, slijedi HDZ sa 48 mandata. HNS je treći s devet zastupnika, HDSSB ima osam. Friščićev HSS sedam, Lesarovi Laburisti šest, HSP četiri, HSU i IDS sa po dva te HSLS s jednim zastupnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:45