ŽESTOKA RASPRAVA

SDP-ovce RAZLJUTIO ŠEKS 'Svojim ušima nismo mogli vjerovati da to čujemo i to iz vaših usta'

HDZ je zahtjevao da se Ustavom posebno propiše nezastarijevanje zločina jugoslavenskog režima
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbacio je danas HDZ-ove zahtjeve da se Ustavom posebno propiše nezastarijevanje zločina jugoslavenskog komunističkog režima te da se onemogući pokretanje postupaka pred hrvatskim pravosuđem za djela za koja je neka članica EU već izdala europski uhidbeni nalog.

"Kao ministar pravosuđa ove zemlje ne mogu nikada pristati na to da našim sudovima isključimo mogućnost postupanja koji imaju sve europske zemlje, da mi ne provodimo jednu europsku odluku na način na koji svi drugi provode, mislim da je to potpuno neprihvatljivo", rekao je Miljenić u Saboru, reagirajući na izlaganje Vladimira Šeksa, koji je podršku ustavnim promjenama uvjetovao prihvaćanjem dvaju HDZ-ovih uvjeta.

Miljenić je naglasio da je okvirnom odlukom Europskog vijeća kojom je reguliran europski uhidbeni nalog propisana prednost matičnog pravosuđa te da je tako uređeno i Zakonom o pravosudnoj suradnji iz 2010.

MILJENIĆ POZVAO SABOR DA PODRŽI USTAVNE PROMJENE Jedini način da se omogući progon zločina za koje je već nastupila zastara

Prijedlog da se nezastarijevanje posebno propiše za ubojstva počinjena u ime komunističkog režima Miljenić smatra suvišnim.

"Nezastarijevanje se odnosi na sva teška ubojstva i to podrazumijeva i politička ubojstva, bilo tko da ih je počinio", obrazložio je ministar.

Na Šeksovo je izlaganje reagirao i SDP-ov Peđa Grbin, koji je u ime predlagatelja ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

"Kad sam slušao što govorite, svojim ušima nisam mogao vjerovati da to čujem i to iz vaših usta. Ovaj dom još nije čuo ovakav prijedlog narušavanja Hrvatske od njezine samostalnosti", spočitnuo je Grbin Šeksu, optuživši ga da želi dati prednost stranim pravosudnim tijelima pred domaćima.

"Vi predlažete da kazneni postupak u bilo kojoj državi članici EU o bilo kojoj temi predstavlja apsolutnu zapreku za vođenje kaznenog postupka u Hrvatskoj. To znači da bi Hrvatska sutra morala zaustaviti postupak protiv direktora jedne strane kompanije kojeg se tereti da je jednom hrvatskom političaru dao mito. Da li je to razlog? Želite li da se takvi kazneni postupci obustave", upitao je Grbin.

Šeks je odbio takva tumačenja, ističući da HDZ želi spriječiti pokretanje postupka u Hrvatskoj ako se već vodi u drugoj zemlji EU i ako je izdan uhidbeni nalog.

"Ne bi se smjelo dogoditi da se promjenama Ustava eskivira i izigra europski uhidbeni nalog i da se kaže - e sada, kada je ta zemlja već izdala nalog, mi nećemo postupiti po tome, nego mi sada pokrećemo postupak", poručio je Šeks.

Njegov stranački kolega Gordan Jandroković kazao je kako HDZ ne dovodi u pitanje prednost domaćeg pravosuđa u slučajevima u kojima se već vodi postupak.

"To nitko ne dovodi u pitanje, ali cijela ova operacija za koju smo vas i optužili da ju radite zbog jednog čovjeka ima za cilj da se promijeni Ustav i temeljem toga započne postupak u Hrvatskoj protiv onog koji je osumnjičen za počinjenje tog zločina u Njemačkoj", rekao je Jandroković.

Uvjeren je da je obveza Hrvatske da Njemačkoj prepusti suđenje dužnosniku jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću, kojega njemačko pravosuđe tereti za ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Podsjetimo, HDZ je danas podupro SDP i Vladu u namjeri da se Ustavom onemogući zastarijevanje teških ubojstava, no podršku ustavnim promjenama uvjetuju zasebnim propisivanjem nezastarijevanja ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima i donošenjem ustavnog zakona kojim bi se isključila mogućnost da se u Hrvatskoj pokrenu postupci u slučajevima u kojima se postupak već vodi u nekoj od članica EU.

Stavove Kluba HDZ-a u saborskoj raspravi o ustavnim promjenama iznio je Vladimir Šeks, koji je objasnio da je potrebno posebno naglasiti retroaktivno nezastarijevanje komunističkih zločina, u skladu s rezolucijama kojima su Europski parlament, Parlamentarna skupština Vijeća Europe i Hrvatski sabor istaknuli potrebu osude zločina komunističkih režima.

"Nadam se da se ni jedna strana sabornice tome neće protiviti", rekao je.

Kad je riječ o davanju prvenstva postupcima koji se vode u članicama EU protiv osoba za koje je izdan europski uhidbeni nalog, Šeks je obrazložio da HDZ vladajućima time pomaže da otklone tumačenja da se Ustav mijenja zbog jedne osobe.

"Time pomažemo vladajućoj većini da otkloni prigovor da se promjena Ustava događa isključivo zbog jedne jedine osobe. Ovim bi se neutralizirali i mogući prigovori iz pojedinih članica EU da Hrvatska želi ustavnopravnim inženjeringom izigrati preuzete obveze. Takve promjene Ustava i zakona snažno bi učvrstile vjerodostojnost Hrvatske kao nove članice EU", rekao je Šeks.

Dodao je i da će "zanimljivo biti što će na HDZ-ovu podršku ustavnim promjenama reći oni poput Zorana Milanovića, koji je u više navrata izjavio da oni koji se ne slažu s promjenama žele zaštititi ubojice".

"Ta optužba, lansirana prije svega prema HDZ-u, bila je pucanj u prazno. Upravo se zauzimamo za to da se dokine zastara i da se omoguće istrage i suđenja za ubojice i njihove nalogodavce", naglasio je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:27