DAVOR MATIJEVIĆ

SDP-ov kandidat za gradonačelnika: Puljak je procijenio da je bolje ići na izbore nego u bratoubilački rat

‘Ivica Puljak nema empatiju, ukinuo je prijevoz za slijepe i odbio napraviti igralište za djecu s teškoćama u razvoju‘


Davor Matijević

 Goran Mehkek/Cropix

SDP na prijevremene izbore u Splitu izlazi s Davorom Matijevićem kao kandidatom za gradonačelnika. Riječ je o kandidatu koji je u ovome mandatu bio jedan od najaktivnijih vijećnika, a posebno se zauzimao za socijalne teme. Najveći kapital mu je uspješna preobrazba njegova kotara Blatine.

Što se vašom kandidaturom mijenja u splitskom SDP-u?

- Da je došlo do promjene može se vidjeti kroz naš rad u prošlih godinu dana. Više nema sukoba, nego se bavimo isključivo problemima naših sugrađana, što se vidjelo iz naših inicijativa.

Bilo je lutanja u odnosu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Optuživao vas je da želite uhljebiti svoj kadar, razišli ste se, a ipak glasali za njegove prijedloge u Vijeću.

- Nismo lutali, već je naša pozicija od početka bila jasna. Željeli smo promjene u gradu Splitu i rekli da ćemo ih podržati. Lagao je kao i kad je Jakova Prkića nazvao HDZ-ovim žetončićem, a istina je da SDP nije imao ni jednog člana školskog odbora, upravnog vijeća, nadzornog odbora, direktora ili pročelnika, a podržali smo proračun, rebalans i 99 posto točaka na Vijeću. Željeli smo uspostaviti sustav za koji smo se zalagali u kampanji. No gradonačelnik je imao jednu priču u kampanji, a drugu kada je preuzeo vlast.

Ima li išta dobro u prijevremenim izborima?

- Nema. Grad je u blokadi. Slučaj garaža u Dobrilinoj je jedan primjer na kojem se vidi kako Puljak funkcionira. Na zadnjoj sjednici vijeća u Oparinu mandatu Marijana Puljak je srušila kvorum i nije se moglo glasati o garažama. Zbog ostavke Ivice Puljka garaže opet nisu realizirane i pitanje je kada će se, uz koji dodatni trošak i hoće li uopće. Pokazalo se da je njegova nacionalna politička ambicija važnija od interesa Splićanki i Splićana. Ivica Puljak nije se razišao samo sa SDP-om, nego je ostao bez podrške svih partnera - Branke Ramljak, Mosta, Pametno - Možemo; zapravo, svi partneri s kojima su Puljci ikad surađivali u politici zadnjih deset godina su ih napustili.

Okidač za ostavku gradonačelnika i Gradskog vijeća bila je optužnica protiv Bojana Ivoševića zbog prijetnji novinarki Slobodne Dalmacije. O tome svi u Splitu imaju svoj stav. Kakav je vaš?

- To nije bio Ivoševićev izolirani incident, što znamo svi mi gradski vijećnici kao i novinari iz drugih medija. Naravno da mi je neprihvaljiva njegova komunikacija, ali me više od toga žalosti Puljak kojem je to prihvatljivo kad je njegov suradnik u pitanju, a zamislite kako bi moralizirao da se to dogodilo nekom drugom. Sud će tek dati konačan pravorijek, no čovjek ima pravomoćnu optužnicu DORH-a i ovdje govorimo o političkim standardima koje je Puljak godinama propovijedao i tvrdio da se za njih zalaže.

Kako objašnjavate da političar Puljkova profila u slučaju Ivoševića toliko brani neobranjivo?

- Ne radi on to zbog Ivoševića, nego je shvatio da Ivošević sam ne bi dao ostavku, da bi ga inzistiranje na njoj dovelo u sukob, pa je procijenio kako mu je bolje blokirati grad i odvesti nas u nove izbore nego da sudjeluje u bratoubilačkom ratu.

Bili ste jedan od najakativnijih vijećnika, uglavnom ste se zauzimali za socijalne teme i one uglavnom nisu prolazile. Zašto? Nema novca ili je razlog nešto drugo?

- Zato jer Puljci apsolutno nemaju socijalne osjetljivosti. Imali smo rekordni proračun od 1,7 milijardi kuna, a nikada manje socijalne osjetljivosti. Imao sam velikih problema kako bih se izborio da splitski paraolimpijci dobiju pločicu sa svojim imenom na Zapadnoj obali. Na jedvite jade je to prošlo kroz Vijeće. Isto je bilo s Fondom za povećanje pristupnosti osobama s invaliditetom. Tražio sam da se napravi igralište za djecu s teškoćama u razvoju, ali je odbijeno.

Tražio sam da osnujemo Fond za subvencioniranje ugradnje liftova u zgrade, što je ogroman problem u Splitu. Gotovo 400 zgrada ima uvjete za ugradnju lifta. Starijim sugrađanima u zgradama bez lifta stanovi postaju svojevrsni zatvori. S 3 milijuna kuna Puljak je stavku za taj projekt spustio na 1,5 milijuna, a na kraju uopće nije raspisao natječaj, što znači da ove godine neće biti subvencije za liftove. Ukinuo je prijevoz za slijepe osobe...

Pokazao je da uopće nema empatiju, a najviše me razočaralo što me doslovno molio da maknem amandman o subvencioniranju medicinski potpomognute oplodnje za parove koji se ne mogu ostvariti kao roditelji prirodnim putem. Hodao je za mnom i molio da povučem, a nisam naišao na podršku ni oko inicijative za gradnju POS-ovih stanova, smanjenja prireza. Neshvatljiv mi je taj njegov stav jer je u proračunu bilo 1,7 milijardi s kojima smo mogli napraviti velik iskorak i poboljšati položaj ranjivih skupina.

Umirovljenici ove godine prvi put nisu dobili uskrsnicu, ukinut je Fond za jednokratnu pomoć i nismo mogli radnicima Brodosplita koji su ostali bez plaće isplatiti nikakvu pomoć. Meni su svi građani Splita jednako bitni i SDP će na tome inzistirati u svom političkom djelovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:11