ZA PREGOVORE S MOSTOM

SDP ODBIO SAVEZ S HDZ-om 'S ovakvim HDZ-om to nije moguće. Trajat će ovo još neko vrijeme, ovo podsjeća na film Beskrajan dan...'

Milanović je na Glavnom odboru stranke dobio podršku da on pokuša formirati novu Vladu
 Twitter/SDP

>>> NOVO 12:50 Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da im je suradnja s Mostom prihvatljiva, ali s HDZ-om ne. O tome bi možda i razmislili, ali samo pod jednim uvjetom.

'HDZ bi se trebao odreći ljudi protiv kojih se vode kazneni postupci', poručio je Milanović.

Dnevnik.hr piše kako je ustvrdio da je očito da neki članovi Mosta pokušavaju spasiti HDZ.

'Neki u Mostu intenzivno pokušavaju spasiti HDZ, ne Tomislava Karamarka, nego HDZ', kazao je Milanović.

Ocijenio je da se Sabor treba konstituirati i da je tu odgovornost na svim zastupnicima. Također, kazao je kako on, da je na mjestu predsjednice, ne bi raspisivao nove izbore i da bi dobro razmislio o tome.

'Što ako se nakon te odluke Sabor ipak odluči konstituirati?', zapitao se Milanović.

'Mislim da hrvatskim ljudima ovo već polako ide na živce. Trajat će ovo još neko vrijeme, ovo podsjeća na onaj film Beskrajan dan', rekao je još Milanović.

------------------------------

11:52 SDP je na Twitteru objavio kako je na Glavnom odboru rečeno da je 'u ovom trenutku neodrživa inicijativa širokog tripartitnog saveza koalicija Mosta u formiranju saborske većine i buduće vlade'.

- Smatramo da za formiranje saborske većine i hrvatske vlade postoje druga održiva rješenja. Glavni odbor podupire nastavak razgovora koalicije Hrvatska Raste i Mosta u cilju dogovora oko konstituiranja Sabora i formiranja vlade. Glavni odbor SDP-a daje punu potporu predsjedniku SDP-a za mandatara u procesu formiranja nove vlade, navode u SDP-u.

------------------------------

10:51 U tijeku je sjednica Glavnog odbora SDP-a u sjedištu stranke na Iblerovom trgu gdje se članovima obratio predsjednik SDP-a Zoran Milanović s informacijama o dosadašnjem tijeku pregovora u razdoblju nakon parlamentarnih izbora.

- Možemo biti zadovoljni rezultatom, ne vjerujem u nove izbore. Nakon četiri godine ide sve bolje i bolje i tako ćemo nastaviti. Trebamo biti strpljivi u ovim pregovorima - kazao je Milanović.

------------------------------

09:09 Današnja sjednica Glavnog odbora SDP-a ima samo dvije točke - Milanovićev izvještaj o pregovorima s Mostom i financijsku situaciju u stranci.

Generalno, SDP-ovci su iziritirani ultimatumom iz Mosta o stvaranju Vlade u kojoj bi bio i HDZ, a premijer bi bila nestranačka osoba. Nema šanse da na Iblerovu trgu Boži Petrovu kažu da na ove prijedloge pristaju, iako tek treba vidjeti na koji će način formulirati odgovor. O tome će prije sjednice Glavnog odbora raspraviti Milanović i članovi Glavnog odbora.

Usto, u vodstvu SDP-a neformalno se doznaje da su informacije kojima raspolažu različite od najave Bože Petrova da je Most monolitan i nema podjela među njihovih 15 zastupnika. Čak su i članovi Predsjedništva SDP-a koji nisu bliski Milanoviću jučer uvjeravali da se “Most iznutra jako klima”. Je li ova procjena točna, vidjet će se za nekoliko dana.

Laburisti ne podržavaju Mostov prijedlog

Nacionalno vijeće Hrvatskih laburista - Stranke rada jednoglasno je u subotu odlučilo da ta stranka kao dio koalicije Hrvatska raste ne prihvaća ulazak u koaliciju s HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerima te ne podržava prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi.

U priopćenju sa sjednice navodi se i kako te odluke ne isključuju mogućnost dogovora s bilo kojom parlamentarnom strankom oko usvajanja i provođenja pojedinih jasno određenih reformskih ciljeva.

"U nastavku pregovora oko formiranja parlamentarne većine i izvršne vlasti, Hrvatski laburisti – Stranka rada kao dio koalicije Hrvatska raste, ne prihvaćaju ulazak u koaliciju s HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerima. Hrvatski laburisti – Stranka rada ne podržavaju prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi. Ove dvije točke ne isključuju mogućnost dogovora s bilo kojom parlamentarnom strankom oko usvajanja i provođenja pojedinih jasno određenih reformskih ciljeva", stoji u priopćenju laburista. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:56