IZJEDNAČENI S HDZ-om

SDP NIJE ZABRINUT 'Pobijedit ćemo na izborima, pad je očekivan. Nismo napravili nijednu grešku'

'Bez šireg kompromisa pretvorit ćemo se u Grčku, a i dalje ćemo se svađati oko ustaša i partizana'
Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada nije napravila niti jednu stratešku pogrešku u dosadašnjem dijelu mandata i nema razloga mijenjati politiku jer stojimo loše u anketama. Tako se nešto, uostalom, moglo i očekivati; kriza traje punih šest godina i prisiljeni smo povlačiti nepopularne poteze, dok za to vrijeme naši protivnici obećavaju med i mlijeko. Logična posljedica je pad javne potpore, međutim ispred nas je još godina i pol dana i vjerujem da će doći do ekonomskog oporavka, a onda i povratka povjerenja birača u našu Vladu - procijenio je ministar rada Mirando Mrsić kad smo ga zatražili da komentira prilično porazne rezultate po Vladu i SDP najnovijeg istraživanja javnog mnijenja.

Unatoč svemu, Mrsić je ustrajan u procjeni da je riječ isključivo o prolaznom trendu, ali što je podjednako važno; ovaj član SDP-ova vodstva uvjeren je da niti njegova stranka, a ni koalicijska Vlada nisu povukle niti jedan loš potez.

Javnost misli drukčije

U Vladi nisu željeli komentirati najnoviju situaciju, ali suradnik premijera Zorana Milanovića u kratkom je razgovoru rekao da se ovakvo ponašanje javnosti moglo očekivati. Utješno je to što HDZ i Tomislav Kramarko nisu ojačali već je došlo do preraspodjele glasova među biračima lijevog centra, a profitirala je Mirela Holy, objasnili su iz Vlade.

Javnost u Hrvatskoj, očito, ne misli poput ministra rada i izvora u Vladi.

Crobarometrovo istraživanje pokazalo je da HDZ ima potporu od 20,4 posto birača, a SDP 20,3 posto. Još prije mjesec dana SDP je dobijao 22,2 posto, a u lipnju 2013. čak 29 posto. To znači da su u posljednjih devet mjeseci izgubili trećinu svojih birača.

Kukuriku koalicija osvojila bi ipak više glasova jer ima 26 posto potpore birača, a HDZ-ov blok 24 posto.

Na personalnoj razini, Milanović je na samo 28 posto potpore birača, a Karamarko je na jednom od najlošijih rejtinga, s potporom od 18 posto.

Unatoč nabrojenim pokazateljima, u SDP-u tvrde da je u pitanju prolazni trend. - Smanjili smo plaće javnim službenicima i logično je da smo na taj način izgubili dio birača, ali to je privremeno. Očekujem gospodarski rast do kraja mandata, što će povući i povjerenje javnosti u našu koaliciju. Siguran sam da možemo pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima - smatra Mirando Mrsić.

Skandalčići i problemi

Slično glasi i prognoza Igora Dragovana, šefa Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. Pritom on ipak dublje analizira trend pada podrške Vladi, uz barem posredno priznanje da Kukuriku koalicija nije ispunila predizborne najave. - Ključno je pitanje ekonomski opravak i očito je da nam građani šalju poruku da su nezadovoljni brzinom izlaska iz krize. I tu su u pravu. Kriza traje predugo, ljudi žive sve teže i krivnju prebacuju na vlast. U takvoj situaciji svaki mali skandalčić se multiplicira i pretvara u prvorazredni problem, a glavni udar je na SDP-u kao vodećoj stranci Vladine koalicije.

Ipak, prema njegovu mišljenju, SDP-ov rejting više ne bi trebao padati, a rješenje je kao i Mrsićevo - uskoro će doći do prvih naznaka gospodarskog oporavka. Na pitanje na čemu temelji vjeru u oporavak, Dragovan je odgovorio: - To je pitanje za Vladu, ali mislim da ćemo uskoro vidjeti prve rezultate izlaska iz krize.

Kudikamo skeptičniji je Ivan Račan, koji je u neformalnom razgovoru iznio ozbiljno upozorenje da i Vlada i SDP moraju provesti strateške promjene, inače će - upozorava ovaj socijaldemokratski zastupnik - nastaviti sadašnji pad.

Ustaše i partizani

- SDP sigurno neće propasti, ali ako ne promijeni sadržaj i strateški se ne reformira, nastavit će padati - upozorava sin dugogodišnjeg lidera SDP-a.

Pritom kritizira i stalno izazivanje političkih kriza, koje onemogućavaju bilo kakav dogovor o bitnim temama. Račan pojašnjava da je prvenstveno potreban kompromis oko najvažnijeg političkog pitanja u Hrvatskoj, a to je činjenica da je država preskupa i neefikasna.

- Ako želimo bolju budućnost, moramo restrukturirati ovaj neefikasni sustav od Sabora preko policije do obrazovanja. Ali za to trebamo široki konsenzus, a njega nema. To nije pitanje odnosa Milanović - Karamarko, nego kako se napokon dogovoriti oko krucijalnih tema za opstanak Hrvatske. Plašim se da ćemo se bez takvog širokog kompromisa za nekoliko godina pretvoriti u Grčku, a i dalje ćemo se svađati oko ustaša i partizana - skeptično procjenjuje Ivan Račan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:33