PUSIĆ: JAMSTVA SU ZLOČIN

SDP: Nećemo u EU bez škverova, HDZ: Stranka im je puna eurofoba

Izjavu o ‘odgodi ulaska’ nije dobro primila ni Vesna Pusić, SDP-ova partnerica iz Kukuriku koalicije
Ilustrativna fotografija
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB, RIJEKA - Izjava Vojka Obersnela, riječkoga gradonačelnika i člana Predsjedništva SDP-a, kako je bolje odgoditi ulazak u EU ako brodogradilišta nisu spremna, za HDZ je još jedan pokazatelj da najveća oporbena stranka koči ulazak u EU.

Ugrožavanje puta

Tu izjavu nije blagonaklono dočekala ni Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćanje pregovora i čelnica HNS-a, SDP-ova partnera iz Kukuriku koalicije. Pusić smatra da “proces hrvatskog ulaska u EU ne smije biti žrtvom reagiranja na lokalnoj razini”.

- Prošli tjedan SDP je htio rušiti Vladu, a sada njihov član Predsjedništva govori da bi na dvije godine trebalo odgoditi ulazak Hrvatske u EU. Ta SDP-ova eurofobija koja raste, postaje opasna i može ugroziti put prema EU koji smo dosad prošli - poručili su član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang i glavni tajnik Branko Bačić, koji tvrde da SDP nastavlja svoju “nazadnjačku politku koja bi mogla naštetiti Hrvatskoj”.

- Zašto to rade? Zato što je eurofobija konstanta SDP-a i žele spriječiti Vladu u borbi protiv korupcije. Milanovića je strah istraga koje će zahvatiti njihove članove - istaknuo je Hebrang. HDZ je optužio najveću oporbenu stranku da je od početka hrvatske demokracije bila suzdržana u svim demokratskim smjerovima Hrvartske.

Iako je i Vesna Pusić s neodobravanjem dočekala Obersnelove izjave, u HDZ-u smatraju da je čelnica HNS-a trebala reagirati i ranije.

Kasna reakcija

- Sada govori da je Vladino davanje jamstva 3. maju zločin, a zašto je šutjela kad je Obersnel najavljivao da će Rijeka dati jamstvo? - pitao je Branko Bačić iz HDZ-a.

Vesna Pusić nije željela komentirati HDZ-ove izjave, ali upozorila je da Vlada od 2006. ništa nije napravila na restrukturiranju brodogradnje.

Ona smatra da bi ideje o zaustavljanju pregovora s EU upravo značile odgodu bilo kakvog ozbiljnog restrukturiranja brodogradilišta. Vjeruje da Vladino davanje jamstva 3. maju neće ugroziti pregovore.

SDP je stao uz svoga gradonačelnika uz objašnjenje kako je Obersnel samo želio upozoriti da Vlada sedam godina ništa nije učinila na restrukturiranju brodogradnje.

Sedam godina ničega

- To što nas optužuju da smo eurofobi samo znači da su HDZ i Jadranka Kosor potpuno izgubili kompas. Bolje bi im bilo da se bave problemima građana ove zemlje, a ne SDP-om - uzvratila je potpredsjednica SDP-a, Milanka Opačić. Dok se političari prepucavaju, radnici u škverovima su očajni. Ne počne li Kraljevica s već dogovorenim poslovima za ruske naručitelje, za nekoliko mjeseci neće je biti.

Naime, u lipnju je ugovorena gradnja četiri ribarice za jednu rusku kompaniju i taj je posao vrijedan 90 milijuna eura, no Rusi bi, prema ugovoru, trebali platiti tek nakon isporuke. Kraljevica je, zasad, dobila jamstva ruske komercijalne banke koja prati kompaniju-naručitelja i škver sada očekuje pismo podrške hrvatske Vlade, što je svojevrsno jamstvo da će posao biti obavljen.

Slijede stečajevi?

S druge strane, 3. maj opet podsjeća Vladu da je austrijski kupac A-tec sada i službeno u stečaju jer ne može podmirivati više od 600 milijuna eura obveza.

Realno je očekivati da će i ovaj pokušaj prodaje brodogradilišta propasti, pa slijede stečajevi. Ne budu li ni tada imali posla, slijedi likvidacija. Vlada Jadranke Kosor takav će crni scenarij odgađati do posljednjeg trenutka, barem dok ne prođu izbori.

Jamstva koja država daje brodogradnji

Jamstvo za avansna plaćanja naručitelja

Iznosi od 40 do 60 posto cijene broda, država jamči da će kupac dobiti brod ili povrat uplaćenog novca. Ide banci brodovlasnika (slučaj 3. maj).

Financijsko jamstvo za kreditiranje gradnje brodova

Jamstvo se daje u visini razlike između uplaćenog avansa i 95 posto ugovorene cijene broda. Daje se komercijalnim bankama koje kreditiraju brodogradilište za konkretan brod.

Pismo podrške

Tim papirom država jamči brodovlasniku da će njegovi brodovi biti sagrađeni (slučaj Kraljevica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:46