KRIZA U OPORBI

SDP NA DNU, IMA DVA IZBORA: ILI KRIZNO VODSTVO ZA SPAS ILI RASKOL Sukobljene strane se povlače, Komadina v.d. šefa do izbora za EU?

 
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Postoji formula za spas SDP-a. Nije komplicirana i nije neizvediva. Uključuje povlačenje dviju strana i veći angažman Zlatka Komadine, uvjerava nas jedan od članova Predsjedništva SDP-a koji je na nekoliko posljednjih sjednica tog tijela zauzeo poziciju svojevrsne tampon-zone između dviju sukobljenih strana: predsjednika stranke Davora Bernardića i njegovih pristaša te “pobunjenika” predvođenih Sinišom Hajdašem Dončićem, Peđom Grbinom, Mihaelom Zmajlovićem i Vedranom Babićem.

- Da bi SDP izbjegao raskol prema kojemu vode daljnji obračuni, nužno je da se ‘pobunjenici’ povuku, suzdrže od daljnjih aktivnosti koje bi išle prema rušenju Bernardića i provociranju prijevremenih izbora u stranci. S druge strane, Bernardić bi morao odstupiti jer stranka s njim ne može vratiti povjerenje birača. Nakon Bernardićeva povlačenja prema Statutu bi vođenje stranke trebao preuzeti potpredsjednik Zlatko Komadina.

On bi morao konsolidirati SDP, voditi ga do europarlamentarnih izbora, ako ne i do redovnih izbora u stranci koji se održavaju nakon parlamentarnih - navodi naš sugovornik, uvjeren da je to jedini način na koji se mogu prevladati unutarnji sukobi i vratiti SDP-u politički kredibilitet.

Nikad gore od 2006.

Napominje kako bi se u tom scenariju izašlo u susret i “pobunjenicima” u smislu njihove rehabilitacije, odnosno skraćivanja dvogodišnjih suspenzija sa svih stranačkih dužnosti na koje su Predsjedništvo i Glavni odbor osudili Hajdaša Dončića, Grbina, Zmajlovića i Babića jer su pokrenuli akciju rušenja Bernardića.

Realizacija ovakvog scenarija, smatra naš sugovornik, otvorila bi SDP-u šansu da pobijedi već na idućim izborima, i to unatoč sadašnjem rejtingu koji je najgori u posljednjih deset godina te iznosi samo 17,3 posto. Napominje kako sve najviše ovisi o “pobunjenicima”.

- Oni su se zasad primirili, što je dobro. Već dugo su svi u stranci suglasni da Bernardić nije dobro rješenje i da SDP s njim nema perspektivu. No, problem je to što velik dio stranke ne želi da je preuzme Hajdaš Dončić. Još zimus smo razgovarali o potrebi da se Bernardića privoli na povlačenje, no ‘pobunjenici’ su ga svojom peticijom i namjerom da oni preuzmu stranku samo ojačali - kaže osoba iz vodstva SDP-a i napominje kako će se sve razbistriti na jesen kada Sabor ponovno počne s radom.

Tada se treba realizirati odluka Predsjedništva SDP-a da Davor Bernardić preuzme funkciju predsjednika Kluba zastupnika SDP-a. Bernardić je u nekoliko navrata odbio preuzeti tu dužnost, a s vremenom se njegov sukob s Klubom produbio. Sada bi im trebao doći na čelo dekretom, a dvije trećine SDP-ovih zastupnika najavile su otpor, što bi moglo predstavljati korak u raskol SDP-a.

U stranci koja iz mjeseca u mjesec bilježi pad podrške birača i prijeti joj rascjep tijekom ljeta aktivna je bila takozvana srednja struja koja se okupila 12. kolovoza na Maratonu lađa i dobila neformalni naziv Neretvanska skupina. Riječ je o grupaciji koju predvode gradonačelnici Ploča i Koprivnice, Mišo Krstičević i Mišel Jakšić. Oni se zalažu za promjene u stranci, ali ne žele se svrstati ni na čiju stranu.

Ponovno se sastaju danas u Vrbovcu, no na njihovu okupljanju neće biti nikoga iz vodstva stranke (neovisno o struji), a neće se odazvati ni Mišel Jakšić. Razlog za Jakšićev nedolazak su obaveze koje ima u Koprivnici gdje je počeo Renesansni festival. No, neslužbeno se može čuti da je Jakšićev entuzijazam u pronalaženju srednjeg rješenja splasnuo nakon što se na prvom okupljanju u Pločama pokazalo da ne nude nikakva konkretna rješenja za SDP te da bi, ako se ovu grupaciju pita, Bernardić mogao ostati na čelu SDP-a do kraja mandata.

Borzan nasljednica?

Izvori iz SDP-a tvrde kako Jakšić više ne kotira kao mogući nasljednik Bernardića, a gradonačelnik Koprivnice i sam svoje stranačke kolege uvjerava da nema ambicija stati na čelo stranke. Dio SDP-ovaca želio bi za predsjednicu europarlamentarku Biljanu Borzan koju bi birači SDP-a, prema rezultatima nedavnog istraživanja Jutarnjeg, također najviše željeli vidjeti na čelu stranke.

Njezine su velike prednosti to što je prepoznatljiva i birači je percipiraju kao uspješnu političarku koja je svoj mandat u Europskom parlamentu koristila za dobrobit građana, boreći se za pravo potrošača na jednako kvalitetne proizvode u svim zemljama EU. Prednost je i to što ne sudjeluje u unutarstranačkim obračunima. No, Borzan se o tome ne izjašnjava i od nje se može čuti samo to da svoj mandat u Bruxellesu želi iskoristiti kako bi uspješno dovršila sve započete projekte.

Bernardić početkom rujna organizira klauzuru SDP-a

Davor Bernardić s najbližim suradnicima planira u prvoj polovici rujna organizirati klauzuru SDP-a, na koju će pozvati članove šireg vodstva koji su još uvijek lojalni šefu SDP-a. Prema postojećim informacijama, na klauzuru će biti pozvani članovi Predsjedništva i Kluba zastupnika, možda i SDP-ovi gradonačelnici, kojima će Bernardić predstaviti plan revitalizacije partije. Ali, po svemu sudeći, pozivnice se neće slati na adrese Berinih suparnika.

O tome svjedoči podatak da o klauzuri nisu obaviješteni, niti se namjerava pozvati, vođe pobune protiv Bernardića: članovi SDP-ova Predsjedništva, Peđa Grbin, Vedran Babić, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, koji su nedavno suspendirani, nakon što su mjesecima kritizirali šefa stranke.

Prema neslužbenim informacijama, na klauzuri će Bernardić predstaviti plan kako namjerava voditi saborski Klub zastupnika, a trebalo bi biti prezentirano 15-ak SDP-ovih politika za različita područja, od socijalne politike i zalaganja za umirovljenike, obrazovanja, gospodarstva, unutarnje i vanjske politike. Osim toga, Bernardić želi i formalno objaviti da se neće povući s položaja predsjednika SDP-a, barem prije idućih izbora za Europski parlament u svibnju sljedeće godine.

Ova najava je u skladu s pričom koja kruži među poznatijim SDP-ovcima (a nama su je potvrdila dvojica, koji pripadaju različitim frakcijama), prema kojoj je Zlatko Komadina zagovornik pružanja šanse Bernardiću, pa ako ovaj kiksa u svibnju 2019., onda bi primorsko-goranski župan preuzeo predsjedavanje i pokušao stabilizirati SDP.

Ali to već ima protivnike. “U stvari, Komadina želi na mala vrata preuzeti SDP, i onda će izjaviti kako će nas on voditi na parlamentarnim izborima jer je prekratak rok za biranje novog predsjednika SDP-a. To mu neće proći”, ljutito je komentirao jedan od suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a koji, usput, smatra kako klauzura “nema smisla jer Bernardić ne može uvjeriti članove Kluba zastupnika SDP-a da ga podrže”.

Inače, klauzure je u SDP “uveo” Zoran Milanović, ali i u njegovo vrijeme nisu prolazile bez sukoba i podmetanja. U svibnju 2016., dok se u Crikvenici odvijala SDP-ova klauzura, u Golubinjaku u Gorskom kotaru okupilo se stotinjak suradnika Zlatka Komadine. Među okupljenima su bili Davor Bernardić, Tonino Picula i brojni drugi.

Za to vrijeme u Crikvenici je Ranko Ostojić predstavio materijal o organizacijskom jačanju stranke na terenu, a Hajdaš Dončić je napisao draft programa u kojem bi se smjeru trebao razvijati SDP. U siječnju Bernardić je u Ogulinu okupio vodeće ljude, već tada duboko podijeljenog SDP-a, koji su dva dana raspravljali o podizanju ugleda stranke. Na kraju je novinarima poručio: “Rejting će rasti, budite bez brige”. Nije baš neki prorok. (Robert Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:32