LIJEVA KOALICIJA SPREMAN ZA PREUZIMANJE VLASTI

SDP i HNS pripremaju program za novu Vladu: Već smo formirali radne grupe stručnjaka i sva su područja pokrivena

U Kukuriku koaliciji rade temeljite planove za kampanju i dogovaraju zajednički program
 GORAN MEHKEK/CROPIX

ZAGREB - Lijeva koalicija započela je ozbiljne pripreme za izbore, a ovih dana, doznajemo, rade na usuglašavanju programa koji će, pobijede li na izborima, poslužiti i kao program buduće Vlade.

- Neki možda smatraju da je prerano za planove, ali Hrvatska, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi, nema vremena za čekanje. Ako pobijedimo na izborima, ne želimo se dovesti u situaciju da tražimo 100 dana za prilagodbu. Želimo biti spremni tako da već dan nakon izbora možemo početi ozbiljno raditi - smatraju u koaliciji.

Sastanci u Zagrebu

U prilog tome da se rade temeljiti planovi govori i to što se čelništvo Kukuriku koalicije sve češće susreće, a jedan od posljednjih sastanaka SDP-a i HNS-a, na kojem su, među ostalima, bili Zoran Milanović, Radimir Čačić, Vesna Pusić i Jozo Radoš, održan je prije tjedan dana u Zagrebu .

- Točno je da se intenzivnije susrećemo jer je vrlo važno pripremiti se za ono što nas očekuje. Nitko, naravno, ne zna kakav će biti ishod budućih izbora. Ako ne pobijedimo, nikome ništa, ali ako dobijemo izbore, ne želimo biti nepripremljeni - potvrdila nam je planove Kukuriku koalicije potpredsjednica HNS-a i šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, Vesna Pusić.

- Radimo na pripremi kampanje, ali se i dogovaramo o sadržaju i pravcima našega programa. Osim toga, vrlo je važan i taj osjećaj zajedničkog posla i zajedničke odgovornosti za njega - kaže V. Pusić. Ističe kako je pred njima još dosta posla, ali da za sada nema većih poteškoća niti razilaženja.

Radne skupine

- Organizirali smo i radne grupe u kojima su stručnjaci iz obiju stranaka za pojedina područja. Oni analiziraju pojedine teme, razmatraju gdje se preklapamo, gdje razilazimo te predlažu rješenja. Područja na kojima u ovoj fazi najviše radimo jesu gospodarstvo, zatim priprema zemlje za funkcioniranje unutar EU kad završimo pregovore. Razmatramo i neke temeljne stvari oko sinergije hrvatskih sredstava iz proračuna sa sredstvima iz fondova, a tu je i reforma javne uprave. Želimo imati jasne ideje - pojasnila je V. Pusić.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan također kaže kako se ozbiljno radi na zajedničkom programu. - Čeka nas još mnogo posla, no naša je politička platforma visoko usklađena - ističe on. - SDP na svom programu aktivno radi još od ljeta 2009. Dio naših mjera već je poznat jer smo svoj gospodarski program već predstavili na Konvenciji prije nekoliko mjeseci.

Riječ je o programu s više od 100 mjera koji se temelji na tri stupa: gospodarskom oporavku i razvoju poduzetništva, reformi javne uprave te socijalnoj sigurnosti za sve društvene skupine. Što se tiče našeg kompletnog programa, iznijet ćemo ga na vrijeme. Na zadnjim parlamentarnim izborima 2007. program smo predstavili dovoljno rano, u ožujku, pa ćemo i ovaj put to učiniti na vrijeme - kaže Dragovan.

Usuglašavanje politika

Dodaje da s HNS-om tematski razgovaraju o pojedinim područjima i usuglašavaju stavove.

- Na jednom od naših zadnjih sastanaka s HNS-om razgovarali smo dosta o EU, a prilično smo se usuglasili i o obrazovanju, zdravstvu te decentralizaciji. SDP se, naime, jako zalaže za decentralizaciju, aktivnu regionalnu i lokalnu gospodarsku, obrazovnu i svaku drugu politiku. To smatramo iznimno važnim - izjavio je Dragovan.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:29