USTAVNE PROMJENE

SDP i HNS odustat će od ultimatuma za dijasporu?

SDP želi u Ustav uvrstiti odredbu da se na izborima glasa isključivo na hrvatskom području
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Natrag za stol, natrag na razgovore - poruke su koje su danas jedni drugima upućivali i vladajući i opozicija tijekom saborske rasprave o odluci o pristupanju promjeni Ustava. Opozicija na čelu sa SDP-om ipak ne odustaje od zahtjeva da u ustavne promjene uđe i odredba o glasanju dijaspore. Vladajući pak predlažu da se to pitanje riješi zakonom, a ne Ustavom.

Reakcije iz oporbenih klupa na HDZ-ov “kompromis” nisu ohrabrujuće, pa za sada vladajući ne mogu računati na njihovu podršku u postizanju dvotrećinske većine nužne za izglasavanje Ustava. No danas nitko iz SDP-a ili HNS-a nije ultimativno zahtijevao - “ili naš prijedlog da dijaspora glasa isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima ili ne dižemo ruku za izmjene”.

Kosor na hitnoj sjednici: SDP opstruira ulazak u EU ako odbije Ustav

Kosor: Milanović je kukavica. Neka se uključi i da svoj doprinos

“Ustavno pripetavanje” vjerojatno će se nastaviti još tjednima, a možda i do jeseni kada je, po nekim tumačenjima, krajnji rok za izmjene Ustava vezane uz pregovore s EU.

- Ako je bilo zloporaba u glasanju, ne treba to rješavati Ustavom, nego zakonom - ustvrdila je HDZ-ovka Ana Lovrin. U SDP-u kažu da se pitanje glasanja hrvatskih državljana s prebivalištem u inozemstvu, među kojima su najbrojniji oni u BiH, mora regulirati i Ustavom i zakonom.

Društvo kojem se ne vjeruje

- I nama je cilj postići kompromis. Da u Ustavu ne bude odredba koja dijeli hrvatski narod. To pitanje treba riješiti i Ustavom i zakonom. U Ustavu treba postojati odredba da se na hrvatskim izborima glasa isključivo na hrvatskom području, što uključuje i diplomatsko-konzularna predstavništva, a posebnim zakonom onda razraditi pitanje vezano za prebivalište - kaže Josip Leko (SDP). Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović još je suzdržanija prema HDZ-ovoj ponudi.

- Trebamo se vratiti unatrag i raspraviti sva sporna pitanja. Oni sada pristaju da u Ustav uđe odredba o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala, a istodobno to nije operacionalizirano zakonima. Isto se može dogoditi i s glasanjem dijaspore. HDZ je društvo kojem se baš i ne može do kraja vjerovati. Glasanje dijaspore mora biti regulirano Ustavom kao čvrstom garancijom - kaže Antičević-Marinović.

Da je jedini izlaz nastavak razgovora smatra i šef SDP-a Zoran Milanović.

- Želimo kompromisno rješenje, nudimo razgovor. Sve drugo je nasilje - poručio je Milanović. Kao “razumno rješenje” ponovio je stav SDP-a o glasanju dijaspore isključivo u hrvatskim institucijama.

Kategorija za diktatore

U HDZ-u tvrde da su i oni za “politiku otvorenih vrata”, ali i da za kompromis treba dobra volja obje strane.

- Nije kompromis ako jedna strana mora prihvatiti 100 posto prijedloge druge strane. To spada u kategorijalni aparat koji se odnosi na diktate - rekao je Vladimir Šeks.

Furio Radin u ime Kluba nacionalnih manjina apelira na HDZ i SDP da se što prije pokušaju dogovoriti “jer polemike o proširenju ili redukciji biračkih mjesta izvan Hrvatske podsjećaju na izborni inženjering”. Sabor bi sutra trebao glasati samo o odluci da se krene u ustavne promjene. Za tu prvu stepenicu potrebna je samo natpolovična većina zastupnika.

Zajednički amandman

Uz reguliranje glasanja dijaspore, iz SDP-a, HNS-a i IDS-a najavljuju zajednički amandman na odluku o ustavnim promjenama u kojem bi bile i dopuna o pučkom pravobranitelju, te uvođenje odredbi o pravu na pristup informacijama, natpolovičnoj saborskoj većini za izglasavanje proračuna te dvije trećine glasova za izbor ustavnih sudaca. Zastupnik Dragutin Lesar predlaže da se o promjenama Ustava građani izjasne na referendumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:06