BURA NA POLITIČKOJ SCENI

SDP i HNS odbili sastanak s premijerkom. Milanović: Njen poziv je nepristojan

Pozivi strankama kod predsjednika, odnosno premijerke ugrijali su ionako vruću političku pozornicu. Ured predsjednika: Dolazak potvrdili svi osim HDZ-a. Kosor: Predsjednik ne bi smio biti na čelu oporbe
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: govor Jadranke Kosor i Zorana Milanovica.Ilustracija i montaza.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

KRAPINA - Imamo velike šanse završiti pregovore, ali u tom poslu Vlada mora imati potporu. To je najvažniji razlog zbog kojega sam pozvala čelnike parlamentarnih stranaka na razgovor. Nitko me nije nagovorio na to , izjavila je premijerka Jadranka Kosor novinarima za posjeta Krapini.

"U ozračju gdje je malo konstruktivnog želim da razgovaramo o tome tko, što i na koji način može pridonijeti završetku pregovora", izjavila je premijerka.

Vjeruje da će se većina čelnika parlamentarnih stranaka odazvati i da će vlada moći prezentirati što je učinjeno, posebno vezano uz Poglavlje 23".

"To je povijesni strateški cilj i ne možemo mi u Vladi iz sve snage raditi, a da nitko drugi u tome osim na deklarativnoj razni ne pomaže. Vjerujem da je za većinu stranaka završetak pregovora povijesni cilj", rekla je premijerka Kosor.

Podsjetila je da je jučer poslala pismo potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding s akcijskim planom kojim "naznačujemo kada ćemo i na koji način" riješiti preostala pitanja.

"I s tim također želim upoznati čelnike oporbenih stranaka i o tome s njima razgovarati", dodala je premijerka Kosor.

Premijerka Kosor komentirala je na zahtjev novinara stav predsjednika Republike Ive Josipovića da prvo treba održati parlamentarne izbore i nakon toga raspisati referendum o ulasku Hrvatske u EU, što traži i oporba.

- Ne bi bilo dobro da se predsjednika prepoznaje kao nekoga tko zastupa bilo koju stranku, a ni da se stavlja na čelo oporbe. O tome ću svakako nastojati razgovarati s predsjednikom, kao i o reformama, odnosno činjenici da se često govori kako ih Vlada ne provodi, a što nije istina, rekla je Kosor.

Na pitanje hoće li se odazvati predsjednikovu pozivu na sastanak čelnika parlamentarnih stranaka Kosor je odgovorila da ni o kakvom (takvom) sastanku ne zna ništa i da kao čelnica jedne od parlamentarnih stranaka nije dobila poziv, ali zna za poziv koji je ona osobno uputila.

Milanović: Ne znam ništa o pozivu premijerke

- Ne znam ništa o pozivu premijerke Kosor, znam samo da je poziv na sastanak svih stranaka u ponedjeljak ujutro uputio Ured predsjednika Josipovića. Na poziv predsjednika ćemo se odazvati. Još ne znam za HDZ, rekao je u utorak predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Istaknuo je kako premijerka nije došla u Sabor kako bi razgovarali o važnim stvarima kao što su datum izbora i nerazumljive optužbe glasnogovornika Vlade Mladena Pavića. Šef SDP-a smatra kako je poziv na sastanak u Banske dvore, ako ga je Kosor uputila, nepristojan.

Milanović je također komentirao kako prosvjede smatra mirnim, duhovitim i ponekad vatrenim te istaknuo kako im se SDP neće pridružiti jer bi posvajanje prosvjeda ubilo njihovu dušu i svrhu.

HNS: Nismo primili poziv od premijerke

HNS je potvrdio da će se odazvati pozivu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića na sastanak s parlamentarnim strankama, dodajući da službeni poziv za sastanak u organizaciji predsjednice Vlade Jadranke Kosor nisu primili.

'Obzirom da se gospođa Kosor oglušila na višestruke pozive da se o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj u Saboru obrati zastupnicima i građanima, takav poziv u ovom trenutku smatrali bismo neprimjerenim", navodi se u priopćenju stranke.

Ured predsjednika: Poziv na konzultacije potvrdile sve stranke osim HDZ-a

ZAGREB - Sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, potvrdile su svoj dolazak na konzultacije kod predsjednika Republike Ive Josipovića, izvjestio je danas Ured predsjednika priopćenjem.

- Tijekom jučerašnjeg dana predstojnik Ureda predsjednika uputio je pozive na konzultacije najvećim parlamentarnim strankama, uključujući i HDZ. Do danas u podne upućeni su pozivi svim predstavnicima parlamentarnih stranaka i do sada su sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, potvrdile dolazak - stoji u priopćenju.

Predsjednik Josipović konzultacije s parlamentarnim strankama održat će do kraja ovoga tjedna. - Predsjednik Josipović podržava sve oblike političkih konzultacija, uključujući i one koje planira održati predsjednica Vlade RH, o aktualnim temama - navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:43