VUKOVAR

SDP HDZ-u 'Nama ste govorili da je proračun prosrpski i napuhan... Sada šutite, a brojke su približno jednake'

Gradsko vijeće večeras je većinom glasova prihvatilo gradski proračun za 2015. godinu
 Vlado Kos / CROPIX

VUKOVAR - Vukovarsko Gradsko vijeće večeras je većinom glasova prihvatilo gradski proračun za 2015. godinu od 203,4 milijuna kuna, od kojih je 28,1 milijun višak koji je u proračun prenesen iz ove godine.

Proračun je poduprlo deset vijećnika koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčevića te vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić, suzdržani su bili vijećnici SDSS-a i vijećnik SNS, a protiv vijećnici SDP-a. Oni su vlastima u Vukovaru zamjerili što su, kako je rekao predsjednik Kluba vjećnika SDP-a Goran Bošnjak, za približno iste proračune koji su prihvaćeni dok je gradom vladao SDP govorili da su "prenapuhani i prosrpski".

"Proračun za iduću godinu po iznosu je sličan proračunima koje je predlagao dok je bio gradonačelnik Željko Sabo, a govorili ste da su prenapuhani i prosrpski. Sada šutite iako je iznos proračuna približan, kao što su približna i izdvajanja za klubove i udruge srpskog predznaka", rekao je Bošnjak, na što je reagirao gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), tvrdeći kako je proračun koji je predložio "nadasve razvojan".

"U njemu smo predvidjeli čak desetak milijuna kuna za kupnju proizvodnih hala, kojih nedostaje u Vukovaru i zbog čega mnogi investitori ne dolaze, te kupnju lokala za obrtnike. Te stavke nije bilo u proračunima koje ste vi predlagali", odgovorio je Penava i poručio Bošnjaku da se gospodarski učinici SDP-a dok je bio na vlasti u Vukovaru "najbolje vide u socijalnoj samoposluzi i pučkoj kuhinji".

Većinom glasova vijećnici vukovarskoga Gradskog vijeća na sjednici koja je trajala gotovo deset sati prihvatili su i mnoge druge odluke, među kojima i onu o zaključenju sudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između grada Vukovara i austrijskih trgovačkih društava "Saubermacher Dienstleistungs" AG i "Strabag" AG, koja su u blizini Osijeka trebala graditi zajedničko odlagalište otpada za gradove Osijek, Beli Manastir, Vukovar, Vinkovce i Županju, ali to se nije dogodilo te su tužili tih pet gradova.

Pristanak na sudsku nagodbu građane Vukovara stajat će nešto više od 800.000 eura. Međutim, da se nije pristalo na nagodbu i spor rješavao sudskim putem, trošak za vukovarski proračun bio bi možda i tri puta veći, upozoreno je na sjednici Gradskog vijeća.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak zauzeo se za pokretanje kaznene odgovornosti protiv svih onih koji su, kako je rekao, doveli do sudskog spora s austrijskim tvrtkama jer je riječ o "neuspjelom projektu osječkoga HDZ-a i HSP-a u koji su neozbiljno uletjeli neki naši gradovi".

Tijekom rasprave o amandmanima koje su po točkama dnevnog reda današnje sjednice iznosili oporbeni vijećnici, gradonačelnik Ivan Penava odbio je sve osim amandmana koje je podnosila vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić.

U vukovarskome Gradskom vijeću koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića ima deset vijećnika, koliko je i oporbenih vijećnika SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a, a 21. i često presudni glas u tom vijeću ima Slavica Jelinić iz HDSSB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:18