POLITIČKI KRAH HNS-A

SDP: Čačić iritira birače! Čak i kad govori istinu!

Kaposvar, Madjarska, 290612.Sud u Kaposvaru danas objavljuje presudu Radimiru Cacicu zbog izazivanja tesko prometne nesrece 2010. u kojoj su poginule dvije osobe. Na slici: Radimir Cacic na sudu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Radimir Čačić je, vjerojatno, svojevrsni motor u Vladi Zorana Milanovića. Pokretanje gospodarstva, dovođenje inozemnih investicija i pretvaranje Hrvatske u tržišno-fer zemlju, što je njegov posao, od krucijalne su važnosti za to hoće li Hrvatska izići iz krize, a deseci tisuća danas nezaposlenih dobiti priliku za posao i normalan život. Ali najnovije istraživanje Crobarometra, prema kojem je Hrvatska narodna stranka pala na mizernih 1,8 posto podrške (usput i 66 posto građana misli da država ide u lošem smjeru, a Vladinim potezima nezadovoljno je 58 posto građana), ukazuje na srž problema: Radimir Čačić je postao balast koji ozbiljno ugrožava HNS, a tek će se vidjeti da li i Vladu. Nema drugog racionalnog objašnjenja zašto bi isključivo HNS doživio tako drastičan pad popularnosti u samo devet mjeseci Vlade premijera Milanovića.

Javni istupi

Podsjetimo, SDP je stožerna stranka vladajuće koalicije i po defaultu bi morao izgubiti najviše glasača, no to se ne događa. SDP je uvjerljivo najjača stranka, štoviše u rujnu im je podrška narasla na 28 posto, i nema naznaka da se birači okreću protiv Milanovićevih socijaldemokrata. Za to vrijeme, HNS ide ravno do dna. - Cjelokupni problem možemo svesti na Čačićeve javne istupe koji izazivaju javnost.

On čak i kada kaže istinu, uspijeva iritirati ljude, i situacija s HNS-om direktna je posljedica njegovih istupa. Pritom se Vesna Pusić potpuno posvetila diplomaciji i minimalno komunicira s potencijalnim biračima, tako da je HNS-ov rejting prepušten na milost i nemilost Radimiru Čačiću - potvrdila je osoba bliska premijeru Milanoviću. Ionako maksimalno nesimpatičan, Čačić je u posljednjih tridesetak dana dao još nekoliko izjava koje su promišljeni političari izbjegli.

Cigarete i štednja

Bez zadrške je podržao najavljeno poskupljenje struje, koje će dodatno otežati financijsku situaciju većine stanovnika, radnike Gredelja koji su završili na cesti prozvao je preplaćenim neradnicima, a slab interes za Dinamove utakmice objasnio je tezom kako bi ljudi trebali manje pušiti i s uštedom kupiti ulaznicu za nogomet koji igra ekipa Zdravka Mamića. Već i obična statistika pokazuje kako Hrvatska narodna stranka prolazi kroz groznu fazu koja sada traje već pola godine. Prije tek nešto više od godinu dana, u kolovozu 2011., HNS je imao podršku 7,1 posto birača i bio uvjerljivo treća politička stranka u zemlji. Uostalom, na temelju takvog rejtinga Čačić je dogovorio odličan status za svoju ekipu na listama Kukuriku koalicije, tako da HNS danas ima 4 ministra i 14 zastupnika u parlamentu. No to je posve nerealno kada se pogleda sadašnja situacija u kojoj se nalazi Hrvatska narodna stranka.

Upitni projekti

Pad rejtinga počeo je u ožujku kada su istraživanja pokazivala kako HNS podržava samo 3,9 posto birača. Već u svibnju HNS je pao na 2,4 posto, koliko je imao i prije mjesec dana, a u rujnu pao je na, istinski zabrinjavajućih 1,8 posto. Čak i unutar HNS-a postoji prešutno priznanje kako postoji glavni krivac, a to je šef stranke. Osim što je djelomično riješio pitanje brodogradilišta, Radimir Čačić još uvijek nije napravio gotovo ništa od svega što je obećavao u kampanji. Nije privukao investitore, projekti novih hidroelektrana i termoelektrana izloženi su ozbiljnim kritikama, projekt Zagreb na Savi sigurno će izazvati negativne reakcije velikog dijela javnosti, a sve češće se postavlja i pitanje koliko će ovakvi projekti biti dugoročno isplativi. Osim toga, Čačić je bez imalo nelagode nedavno priznao da nije govorio istinu kada je krajem 2011. tvrdio da će ovogodišnji rast BDP-a iznositi 0,8 posto. Kada se spoje svjesno iznošenje neistina, ogromna arogancija i izostanak rezultata, posljedice su razorne.

U HNS-u to odlično osjećaju. Jer doista je potrebno uložiti ogromnu energiju kako bi HNS po istraživanjima postao dvostruko slabiji od HSS-a ili HSP-a.

Tri najveća skandala s imenovanjima

Afera Ferenčak

Jedan od prvih skandala nove vlasti bilo je imenovanje HNS-ovca Srećka Ferenčaka, tada nepravomoćno kazneno osuđenog, u Nadzorni odbor Janafa, od čega je Radimir Čačić odustao tek pod pritiskom javnosti i premijera Zorana Milanovića. Zbog Afere Ferenčak, Vlada je donijela naputak s kriterijima za obavljanje javnih dužnosti.

Afera Jambrač

Nedugo nakon afere Ferenčak slijedila je afera u kojoj je Davor Škrlec, sada već bivši pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša, tvrdio da je Radimir Čačić od njega tražio da u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaposli Josipa Jambrača iz HNS-a.

Afera Kovačević

Početkom ljeta s funkcije šefa Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) smijenjen je ravnatelj Krešimir Baranović, a na njegovo mjesto imenovan čelnik splitskog HNS-a Goran Kovačević. Baranović je bio nestranački stručnjak koji je osnovao i ustrojio Agenciju te hrvatske naftne rezerve doveo na razinu prosjeka država EU. Iako je imao ugovor na još tri godine, Upravno vijeće te agencije, koje predvodi HNS-ovac Ivo Milatić, raskinulo je ugovor s Baranovićem, što je HANDA-u, zbog visoke Baranovićeve otpremnine , stajalo više od dva milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:48