NA ŠTO PAZITI

SAVJETI TRAVEL CHANNELA TURISTIMA U HRVATSKOJ Pazite na mine, i pazite gdje se skidate, Hrvati su jako religiozni

 Božidar Vukičević / CROPIX

S više od 1200 otoka i otočića, azurnom vodom i pitoresknim selima bogate povijesti, Hrvatska na svoju obalu privlači sve više turista. Tako o nama piše Travel Channel. Pa su i dali naputke turistima o tome kako se u Hrvatskoj ponašati i što je, a što nije dopušteno te kako što ugodnije putovati Hrvatskom. Kako nas vide strani turisti?

Ne bojte se autobusa

Za razliku od drugih europskih zemalja gdje su tračnice često najbolje prijevozno sredstvo, u Hrvatskoj nije tako. Putovanje vlakom možda nije najbolji izbor. Hrvatska željeznica ne povezuje gradove na jugu zemlje. Prema tome se, kao logično rješenje za javni prijevoz, nameće autobus, što nije loš izbor. Put od Splita do Dubrovnika autobusom, koji često vozi, traje oko četiri sata, što je tek sat vremena dulje nego da idete automobilom.

Trajekti nisu fleksibilni

Putovanje trajektom nije toliko fleksibilno kao što može biti manjim čarter brodom ili katamaranom. Primjerice, trajekt koji vozi na relaciji sjever - jug, od Rijeke do Dubrovnika vozi tek dva puta tjedno. Za brže putovanje potražite manje prijevoznike.

Agresivni vozači

Sve velike rent-a-car tvrtke imaju u Hrvatskoj svoja zastupništva. No, većina Hrvata vozi automobile s ručnim mjenjačima pa ako preferirate automatski, obavijestite rent-a-car tvrtku unaprijed o tome.

I nemojte voziti i pričati na mobitel.

To je u Hrvatskoj protuzakonito i strogo se kažnjava.Lokalni vozači su prilično agresivni i iako uz obalu na ruti od Splita do Dubrovnika imate što vidjeti, usredotočite se na cestu. Ograde uz cestu ne ulijevaju povjerenje.

Klonite se gužvi i vrućina

Ako planirate posjetiti Hrvatsku tijekom srpnja ili kolovoza, u špici sezone, izbjegavajte gužve. Primjerice, turistička aktivnost broj jedan u Dubrovniku je šetnja po slavnim zidinama koje okružuju stari grad. No, poslušajte savjet domaćih ljudi - ne idite gore tijekom dana kad je vrlo vruće i velika gužva.

Pazite na mine

Ako volite istraživati i hodati neutabanim stazama, čuvajte se minskih polja u kopnenim područjima poput istočne Slavonije, Brodsko-posavske županije, Karlovačke županije, područja oko Zadarske županije te područja u okolici nacionalnog parka Plitvička jezera.Doduše, mina nema u turističkim središtima, ipak, pazite na znakove upozorenja.

Hrvati su posvećeni Gospi

Prema posljednjem popisu stanovništva, većina Hrvata su katolici. Imajte na umu da gotovo svako selo i grad imaju svog sveca zaštitnika čiji će dan biti obilježen procesijom i slavljem, a često će to biti i neradni dan. Hrvati su posebno posvećeni Djevici Mariji koju zovu Gospa.

Hrvatska nije Jugoslavija

Hrvatska se dugo borila s okupatorima i vanjskim vladarima: Mađarima, Habsburzima, Osmanlijama, Mlecima, Srbima i Jugoslavenima. Zemlja je stekla nezavisnost 1991. godine i potom prolazila kroz težak rat. Sada su Hrvati doista slobodni pa zaslužuju osjećaj nacionalnog ponosa. Stoga, nemojte Hrvatsku zvati Jugoslavijom, ni Hrvate Jugoslavenima. Isto tako, riječ je o hrvatskom, a ne srpskom jeziku, iako su gotovo identični.

Konzervativni jug

Ako ste skloni skidanju gornjeg dijela badića, slobodno. Brojni se turisti sunčaju u toplesu na plažama na sjeveru Hrvatske, a na nekim mjestima čak i posve goli. No, jug je malo konzervativnije područje, pa zadržite odjeću na sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:48