REORGANIZACIJA KOMORE

SASTANAK U HGK Sabina Škrtić: Promjene su nužne, smanjit ćemo budžet

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) kreće u smjeru promjena koje nisu ugodne, ali donose nove prilike i mogućnosti, a ići će se i na smanjivanje njenog budžeta, izjava je v.d. predsjednice HGK Sabine Škrtić koju iz Komore prenose u danas objavljenom priopćenju o sastanku sa šezdesetak predsjednika udruženja i zajednica pri HGK.

Sam sastanak održan je jučer, a iz HGK navode kako je riječ o pripremama reorganizacije HGK uz konzultacije sa članicama.

Škrtić je istaknula kako nitko ne misli da je Komora nepotrebna, no promjene su nužne u smislu ostvarivanja nekih drugih prihoda i maksimiziranja komorskih učinaka.

Ponovila je kako je njena funkcija v.d. predsjednice HGK privremeno rješenje te naglasila važnost svojih ciljeva - donošenje financijskog plana Komore za sljedeću godinu, priprema za održavanje izborne Skupštine i izbor novog predsjednika HGK te priprema formalne podloge za promjene u Komori.

U opširnom se priopćenju također prenose naglasci više čelnika udruženja Komore, a uz pitanja komorskog doprinosa i članarina uz ostalo je istaknuta i potreba reorganizacije HGK, potrebe da gospodarstvenici putem Komore imaju dvosmjernu komunikaciju s predstavnicima vlasti, itd.

Tako je predsjednica Udruženja trgovine HGK Ljerka Puljić naglasila kako Komoru treba sačuvati kao instituciju te da trenutne afere ne bi smjele utjecati na njenu ulogu gospodarsko-interesnog udruženja.

U procesu biranja novog vodstva treba isplanirati i novi plan i program rada Komore, ali ništa se ne smije raditi preko noći, ni rezanje članarina ni smanjivanje doprinosa, nego postepeno kako bismo sačuvali, a ne uništili instituciju koja nam je potrebna, rekla je Puljić.

Donošenje strategija, izrada analiza i komunikacija svake vrste Komore s regulatorima, Vladom, predsjednikom države, ministarstvima, njene su nezamjenjive uloge koje u budućnosti moraju biti još jače i čvršće organizirane, poručila je Puljić.

Predsjednik Udruženja zračnog prometa Tonči Peović kao tri strateške odrednice za koje smatra da su bitne za svaku Komoru naveo je standardizaciju u hrvatskom gospodarstvu, poslovnu inteligenciju i komunikaciju s regulatorom odnosno s vlašću.

Komora prvenstveno mora pružiti logistiku, infrastrukturu i biti servis svojim članicama, a manje se baviti samodostatnošću. Statut treba regulirati u smislu da se donose financijski planovi za pojedine sektore, a predsjednici udruženja trebali bi biti i članovi Skupštine HGK, smatra predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK Milan Božić.

Predsjednik Udruženja male brodogradnje HGK Boris Vukušić mišljenja je da komorski doprinos ne treba smanjivati, da budžet ne treba smanjivati već ga reorganizirati, a smatra i da treba poticati marketinške aktivnosti na europskim i svjetskim tržištima.

Zamjenik predsjednika Udruženja za ispitivanja i certificiranja Dragan Sabljić istaknuo je kako kupovina slika sigurno nije funkcija HGK te kako novac potrošen na slike, kao i onaj koji je ukraden, jasno ukazuje na previsok iznos obvezne članarine. Sistem funkcioniranja HGK je omogućio krađu, jer nije bilo adekvatne kontrole. Gospodarski subjekti koji plaćaju moraju imati direktan nadzor nad trošenjem svog novca. HGK mora jasno definirati strategiju, viziju i ciljeve te kontinuirano pratiti i ocjenjivati ostvareno, a nakon toga moraju se provoditi korektivne aktivnosti koje uključuju i smjenu neuspješnog rukovodstva, rekao Sabljić.

Zamjenica predsjednika Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Dragica Kutnjak zapitala je li postojanje i HGK i HUP-a zapravo dvostruki predstavnik gospodarstva, prenosi se uz ostalo u priopćenju HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:43