BIVŠI PREMIJER OSTAJE U REMETINCU

Sanaderu produljen pritvor za još dva mjeseca: I premijerka Kosor među preostalim svjedocima?

Ročište je održano u remetinečkom zatvoru, a Sanaderova obrana razmislit će o traženju kućnog pritvora. O jamčevini niti ne razmišljaju
 Srđan vrančić/CROPIX

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ostat će u istražnom zatvoru u Remetincu još dva mjeseca.

Odlučio je to sudac istrage Krešimir Devčić, prihvativši USKOK-ov prijedlog o produljenju istražnog zatvora na jučerašnjem ročištu održanom u Remetincu.

Bijeg i svjedoci

Sanaderu ranije određeni jednomjesečni istražni zatvor trebao je isteći prekosutra.

No, USKOK je smatrao da i dalje postoje isti zakonski razlozi za njegovim držanjem iza rešetaka, kako zbog opasnosti od bijega, tako i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u aferi Fimi-Media.

Unatoč tvrdnjama obrane da Sanader nije bio u bijegu, već da je u prosincu prošle godine uhićen u Austriji kada se vraćao u Hrvatsku, sudac Devčić zauzeo je drugačiji stav. Istražni zatvor tako mu je produljio po oba osnova.

Nisu nudili jamčevinu

- Naši argumenti koji se odnose prije svega na opasnost od bijega nisu prihvaćeni. Radi se o tome da se Sanader odlučio vratiti u Hrvatsku, o čemu su bile obaviještene i najodgovornije osobe iz tužiteljstva, USKOK-a i policije s kojima su kontaktirali njegovi odvjetnici u Hrvatskoj.

Upravo zbog tih argumenta nismo ni nudili jamčevinu. Pitanje mogućeg utjecaja na svjedoke trenutačno je za nas u drugom planu, ali smo i tu iznijeli stav da je bilo dovoljno vremena za ispitivanje svjedoka s obzirom na to da je zadnje proširenje istrage bilo u siječnju - izjavio je nakon izlaska iz Remetinca Sanaderov branitelj Čedo Prodanović, navodeći da je USKOK u aferi Fimi-Media dosad ispitao čak 296 svjedoka te da je preostalo još oko 30 svjedoka.

Razmišljaju o žalbi

Prema neslužbenim izvorima, među preostalim svjedocima nalazi se i premijerka Jadranka Kosor. No, tu informaciju ni branitelji ni USKOK, pa ni sudac istrage nisu željeli potvrditi, ali ni demantirati.

Odvjetnik Prodanović još jednom je naglasio da bivši premijer ima zdravstvenih problema isključivo zbog ranije ozljede noge i ničega drugog.

Dodao je da je Sanader današnju odluku primio mirno i stoički, jer je “već naučio podnositi šokove koji su se događali posljednjih mjeseci”.

Obrana će odlučiti o podnošenju žalbe na produljenje istražnog zatvora nakon što razmotri rješenje suca istrage. Termin novih ispitivanja u ostalim istragama još nije dogovoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:25