POTRAGA ZA NOVCEM

Sanaderova kći Petra priznala FBI-ju: Ne zarađujem ni centa mjesečno

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a ispitivanje je prepustilo FBI-u. Informacije američke agencije potvrdile su da je preko treće osobe unajmljen stan u New Yorku za Petru i njezina dečka

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nakon izlaska na slobodu, kako tvrdi njegov odvjetnik Goran Suić, zbog blokade imovine muku muči s pronalaskom novca za plaćanje režija i troškova života.

Međutim, i USKOK -ovi istražitelji, koji od početka afere Fimi-Media prikupljaju podatke o njegovoj imovini, bave se Sanaderovim financijama. I to zbog toga što prema prikupljenim podacima i dalje postoji veliki nesrazmjer između onoga što bivši premijer i njegova obitelj zarađuju i njihovih tekućih troškova. Samo za podmirenje kredita u Zagrebačkoj banci, podignutog za kupnju poslovnog prostora tvrtke Alia Savjetovanja na Trešnjevci, potkraj studenoga trebalo je izdvojiti više od 100.000 eura. A cijela obitelj ima mjesečna primanja od 20-ak tisuća kuna.

Glavni razlog

Ivi Sanaderu i članovima njegove obitelji blokirana je imovina, nekretnine, umjetničke slike, bankovni računi, čija se ukupna vrijednost mjeri u desecima milijuna kuna. No, istražitelji sumnjaju da to nije sve, da postoje pohranjena sredstva koja još nisu otkrivena. Kako neslužbeno doznajemo, to je bio glavni razlog zahtjeva za ispitivanje kćeri bivšeg premijera Petre Sanader, upućenog preko međunarodne pravne pomoći Ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a. Po zaprimanju zahtjeva iz Hrvatske, Amerikanci su, tvrde naši izvori, vrlo žurno obavili ispitivanje, i to preko FBI-a.

Iz već ranije prikupljenih podataka bilo je jasno da Petra Sanader, koja gradi glumačku karijeru u SAD-u, nije sama mogla financirati čak ni smještaj u New Yorku, gdje je boravila od 2008. godine. U domaćim medijima puno se nagađalo o tome je li joj otac kupio stan na Manhattanu ili plaća skupi najam.

Na koncu se ispostavilo da ni jedno ni drugo nije točno, nego da je uistinu skupi najam, od nekoliko tisuća dolara mjesečno, plaćala jedna američka tvrtka koju je zastupao odvjetnički ured Yorama Ginacha, poznatog i u Hrvatskoj po planiranju nekih investicija.

Neugodna situacija

U spisu Fimi-Media nalaze se informacije dobivene službenim putem preko američkog Ministarstva domovinske sigurnosti iz kojih je razvidno da je tvrtka International Chemical Services Corporation od 1. rujna 2008. unajmila stan u zgradi One Union Square East, One Irving Place, New York za stanare Petru Sanader i njezina tadašnjeg dečka Andreja Dojkića. U popratnoj dokumentaciji nalazi se i dopis iz ureda odvjetnika Yorama Ginacha upućen upravitelju zgrade. Sanaderova kći, koju je postupak američkih vlasti očito jako iznenadio, našla se u neugodnoj situaciji, ali je bila iznimno kooperativna.

Ispitivačima FBI-a potvrdila je da je stanarina za apartman u kojem je živjela plaćana preko trećih osoba, što je bio slučaj i s najamninom za manji stan na Manhattanu u koji se poslije preselila. Petra Sanader ispitivačima je rekla da u SAD-u nema prihoda te im je ispričala otkud joj zapravo sredstva za život u New Yorku. Tragaju li hrvatski istražitelji za daljnjim računima u inozemstvu? Očito da. Početkom 2011. otkriveni su računi u Austriji. Točnije nekoliko računa u Raiffeisenlandes banci, od kojih je većina glasila na ime Sanaderova punca Ive Šarića, ali je Sanader imao punomoći.

Stroga zaštita klijenata

Na pet računa bilo je ukupno 1,5 milijuna eura, koji su blokirani. Spomenuta banka tada je, neposredno nakon uhićenja Ive Sanadera u Austriji, podnijela prijavu tamošnjem Antikorupcijskom uredu radi provjere je li riječ o pranju novca. Taj je ured u međuvremenu zaključio da su sredstva ne nekim računima “čista” te je ukinuo blokadu, ali je ostala blokada po zahtjevu hrvatskog tužiteljstva. DORH je preko međunarodne pravne pomoći od austrijskog tužiteljstva zatražio provjeru ima li Sanader još računa u pojedinim austrijskim bankama.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:29