GUCERIJEV NUDIO 5 MILIJARDI USD MITA

Sanaderov svjedok obrane htio tržiti s Lukašenkom?

 Damjan Tadić/CROPIX

Je li jedan od glavnih svjedoka Sanaderove obrane, ruski tajkun Mihael Gucerijev, misteriozni Miša koji je, prema navodima bjeloruskoga diktatora Aleksandra Lukašenka, bio osoba koja mu je nedavno ponudila pet milijardi dolara mita kako bi ispod cijene skupini ruskih oligarha prodao bjelorusku državnu kompaniju za eksploataciju kalija Bjeloruskalij?

Diktator ga odbio

Prema riječima samoga Lukašenka koje je prenijela agencija Prajm, izvjesni Miša, koji je njegov prijatelj, nudio mu je nedavno u ime skupine ruskih oligarha 15 milijardi dolara za prodaju kontrolnoga paketa dionica Bjeloruskalija, s time da su nudili 10 milijardi za državnu blagajnu, a 5 gdje god Lukašenko poželi. Lukašenko je to, prema istim navodima, odbio rekavši da Bjeloruskalij vrijedi između 30 i 32 milijarde dolara, te da je prijatelja Mišu pitao zna li “što se dogodi ljudima koji donose takve ponude”. Na to mu je Miša navodno odgovorio: “Znam. Stave im lisice”. Nakon toga je navodno upozoren da nikada više takvo što ne ponovi.

Prema pisanju stranih medija, ruski biznismen koji je ranije pokazivao interes za Bjeloruskalij je Sulejman Karimov, dok se trenutno kalijem u Bjelorusiji bavi samo Gucerijev, bivši Karimovljev partner i Lukašenkov poznanik.

Obična promocija

Gucerijev je, podsjetimo, pozvan kao svjedok obrane na suđenju Sanaderu kako bi pobio iskaz glavnog USKOK-ova svjedoka Roberta Ježića koji je tvrdio da je novac uplaćen na njegov Xenoplast MOL-ovo mito za Sanadera.

Gucerijev je, pak, tvrdio da je novac njegov, no da ga je on uplatio Ježiću, i to ne u ime MOL-a nego u ime Rusnjefta za lobiranje za projekt Družba Adria te zemljište za LNG terminal u Omišlju. Gucerijev i Karimov odbili su komentirati vijest o Miši i navodnom mitu, koju, pak, Lukašenkovi kritičari nazivaju običnom promocijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:21