STRATEGIJA OBRANE

Sanaderov PLAN ZA SLOBODU: Namjerava napustiti Remetinec uoči izbora

Sanader vjeruje da će do jeseni biti ispitani svi svjedoci, a spreman je pristati i na kućni pritvor te oduzimanje putovnice kako bi suca uvjerio da neće bježati. Uostalom, kamo sada može pobjeći?

ZAGREB - Bivši predsjednik Vlade RH Ivo Sanader ubrzo bi pritvorsku ćeliju zatvora u Salzburgu trebao zamijeniti ćelijom na ženskom odjelu Okružnog zatvora u Remetincu.

Istražni zatvor određen mu je još u trenutku kada je 9. prosinca prošle godine zadnji put napustio Hrvatsku. No, koliko će dugo Sanader zapravo ostati u Remetincu? Iako nitko o tome ne želi otvoreno govoriti, postoji čak i mogućnost da se Sanader kao saborski zastupnik pojavi u Saboru prije isteka mandata. I to ove jeseni, prije parlamentarnih izbora.

Opasnost od bijega

Sve, međutim, ovisi o procjeni nadležnih sudaca zagrebačkog Županijskog suda. Iz krugova Sanaderu bliskih osoba doznajemo da će prvi konkretni koraci njegove obrane biti usmjereni ponajprije na rušenje zakonskih razloga zbog kojih je Sanaderu određen istražni zatvor, kako bi što prije dobio priliku da se brani sa slobode, a to su opasnost od bijega i opasnost od utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi-Media.

Ivo Sanader u prosincu je pobjegao iz Hrvatske. To je najprije zaključio sudac istrage Županijskog suda Krešimir Devčić. Tome u prilog idu i podaci o rezerviranom letu iz EU u SAD, kao i uhvaćene SMS poruke članova njegove obitelji u kojima se navodi kako je dobro što je uspio na vrijeme izaći iz RH.

Stvoreni preduvjeti

Na koncu su i austrijski sudovi zaključili da je Sanader bio u bijegu. Zato obrana sa slobode uz jamčevinu nije dolazila u obzir iako su uistinu postojale informacije da je Sanader, kada je saznao da mu je uskraćena viza za SAD, stvarno bio na putu u Hrvatsku.

Međutim, u međuvremenu se situacija ipak promijenila, Sanader je pristao na tzv. skraćeni postupak izručenja RH. Bez obzira što se to dogodilo uoči donošenja drugostupanjske odluke Višeg zemaljskog suda u Linzu, kada je već bilo izgledno da će biti izručen Hrvatskoj, Sanader je time stvorio preduvjete za raniji izlazak iz Remetinca. Da se do kraja protivio izručenju, sve bi bilo puno teže, možda i nemoguće.

Ovako se njegovi branitelji vrlo brzo mogu sudu obratiti s argumentom da opasnost od bijega ne postoji jer se njihov klijent dobrovoljno odlučio suočiti s optužbama pred hrvatskim sudovima. I kamo bi to trebao pobjeći? U neku susjednu zemlju, koja će ga opet izručiti Hrvatskoj!? Ima samo hrvatsko državljanstvo i spreman je predati putovnicu, redovito se javljati nadležnom sudu, a ako je potrebno, može biti i u kućnom pritvoru.

Kada se uzmu u obzir svi mogući argumenti obrane, onda ukidanje osnove za pritvor koja govori o opasnosti od bijega više ne izgleda nerealno. S tim se slaže nekoliko pravnika s kojima smo razgovarali, kako odvjetnika tako i sudaca. Zbog osjetljivosti predmeta izjave u tom smislu nisu željeli davati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:58