UDARA NA PREMIJERKU

Sanader: Vraćam se da bih spasio HDZ!

Zagreb, 030110.Sredisnjica HDZ - a.Ivo Sanader sazvao je prvu press konferenciju nakon 6 mjeseci na kojoj je objavio da od danas u potpunosti aktivira svoju ulogu pocasnog predsjednik HDZ-a sa svim duznostima i pravima.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

ZAGREB - Ivo Sanader, šest mjeseci nakon odlaska, danas je sa 16 zastupnika HDZ-a, ušao u središnjicu HDZ-a, održao konferenciju za novinare i poručio: Vraćam se!

Objavio je da će iskoristiti poziciju počasnog predsjednika HDZ-a da bi utjecao na donošenje odluka, a razmišlja i o povratku u Sabor 15. siječnja.

Prema pisanju tjednika Globus, jedan od mogućih razloga Sanaderovog povratka u aktivni rad stranke je i činjenica da ga nitko nije podržao za vrijeme učestalih napada predsjednika RH Stjepana Mesića

- Razlog zbog kojeg ovo činim jesu deficiti u vođenju stranke. To sam odlučio stoga što je HDZ u prvom krugu predsjedničkih izbora imao najlošiji rezultat od našeg osnutka 1989. Odgovornost ne leži samo u Andriji Hebrangu. Taj rezultat je slika nesnalaženja u vođenju stranke. Vidim tu i dio svoje odgovornosti. Odluka da se potpuno povučem iz aktivne politike je bila pogreška - rekao je Sanader.

Na novinarsko pitanje da sada pojasni razloge svog iznenadnog odlaska iz politike prije šest mjeseci, Sanader je rekao kako tada možda nije bio jasan, ali kako je glavni razlog bio taj što nije htio prodavati hrvatski teritorij za članstvo u EU.

- To je vrhunac besramnosti - komentirali su tu njegovu izjavu neki članovi HDZ-a i dužnosnici bliski Jadranki Kosor. Sanader, međutim, nije htio komentirati sporazum sa Slovenijom.

- Premijerka mi ga nije pokazala, a ne mogu komentirati nešto što nisam vidio, rekao je.

Sanader je odgovarao i na pitanja vezana uz Hypo banku i HPB. - Nemam nikakve veze s djelovanjem Hrvatske poštanske banke! Da sam upleten u slučaj Hypo banke ne bih odstupio od najmoćnijeg položaja u zemlji! - istaknuo je. Novinari su ga pitali i je li istina da je dogovorio suradnju s njemačkim WAZ-om, suvlasnikom EPH.

- Ne želim komentirati svoje poslovne aktivnosti pa iz toga izvucite zaključak - rekao je Sanader.

Bivši premijer zamjerio je HDZ-u i to što postoje nedoumice oko toga za koga glasovati na predsjedničkim izborima - za Milana Bandića ili Ivu Josipovića, te da se to mora razjasniti.

- Dat ću potporu onome kandidatu za kojega se odluči predsjedništvo stranke, rekao je Sanader i dodao kako ne upravlja daljinskim upravljačem Milanom Bandićem.

- Mojim povratkom neće doći do rascjepa u stranci jer sam u 20 godina radio samo na dobrobiti stranke - rekao je Sanader i dodao: - Moj postupak ne znači slabljenje pozicije Jadranke Kosor na čelu stranke, već je to način jačanja HDZ-a jer na manje od 12 posto ne mogu ići.

Uz Sanadera je bio Luka Bebić.

- Stranka je na predsjedničkim izborima dosegla najgori rezultat na nacionalnoj razini. Trebali smo biti aktivniji u kampanji, trebali smo okupiti sve naše snage, i napraviti distinkciju naprijed prema onima koji su otišli iz stranke - rekao je Bebić.

Na upit može li se njihov potez tumačiti kao rušenje Jadranke Kosor, Bebić je odgovorio:

- Jel bolje da se prepustimo letargiji i da idemo još malo dalje ispod 12 posto? Ja sam jedan od osnivača stranke, stalno sam bio za to da stranka radi. Nikad svoj interes nisam stavio ispred stranke. Moje mišljenje je da je to najgori rezultat u povijesti, a u vrhu stranke sam i ja član predsjedništva. To je i moj neuspjeh. ( R.V. S.B. G.J. I.K. G.P.)

Svi Sanaderovi ljudi

U središnjicu HDZ-a Sanaderu su došli dati podršku i desetak saborskih zastupnika HDZ-a: Luka Bebić, Niko Rebić, Ivanka Roksandić, Boris Kunst, Božica Šolić, Vedran Rožić, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Josip Đakić, Emil Tomljanović, Nikola Sopčić i Boris Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:23