AKCIJA OBRANE

Sanader u potrazi za jamcem. Rošin: Prijatelju Ivo, samo reci i pomoći ću ti. I neću biti jedini!

Sanader bi za izlazak iz pritvora mogao dobiti jamčevinu u visini od 15 milijuna kuna, što je najveći iznos do sada
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Hoće li se Ivo Sanader ipak braniti sa slobode? Zadnje informacije govore da Sanaderov odvjetnički tim ozbiljno traga za jamcima koji bi novčanim iznosom mogli dati osiguranje kako Sanader neće pobjeći. Novac za jamčevinu trebao bi se prikupiti hipotekom na nekretninu jamca ili novčanim sredstvima, no još nije poznato o kojoj je osobi ili osobama riječ.

- Još je prerano o svemu govoriti. Visina jamčevine tek se treba odrediti, a tu se uzima u obzir značaj osobe i slučaja. Razmatra se mogućnost utjecaja na svjedoke, bijega i slično. No pravila o visini jamčevine nema. Može se reći da se određuje pomoću kristalne kugle - kazao je Čedo Prodanović, jedan od Sanaderovih odvjetnika.

Uskače drugi brat

Primjerice, Sanaderu se u slučaju Fimi-Medije stavlja na teret da je sebi pribavio korist od 28 milijuna kuna, te upućeni kažu da bi prema tome i jamčevina trebala biti milijunska.

U kuloarima se, pak, govori kako bi to trebao biti najviši iznos dosada, te se spominje suma od 15 milijuna kuna. No, visina jamčevine bi u konačnici mogla biti i daleko veća ukoliko se protiv Sanadera podignu optužnice u slučajevima HEP i Ina - MOL.

A tko je sve spreman jamčiti za Sanadera? Naši izvori navode kako se Sanader u prvom redu može osloniti na obitelj. Kada je Sanader trebao nuditi jamčevinu austrijskom sudu, tada mu je novac za jamčevinu trebao dati njegov brat Miro koji živi u Innsbrucku, hipotekom na kuću.

No, ovaj put u pomoć bi mu, kaže naš izvor, mogao priskočiti brat Vlado, umjetničkog imena Flavio. On, kako se priča u HDZ-u, živi u luksuznoj vili s bazenom u gradiću Niederwillu u kantonu Aargau u Švicarskoj, vrijednoj oko 3 milijuna eura. Flavio Sanader navodno raspolaže s velikim količinama novca, iako nitko sa sigurnošću ne zna kako se obogatio. Upravo zbog toga Flavija se povezuje s isplatom dijela navodnog mita u aferi Ina za Ivu Sanadera.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34