MILIJUNSKA ŠTETA

Sanader: Tužiteljstvo sve želi svesti na priču 'Rekao mi je Sanader'. Taj film neće gledati!

Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali su krivnju te su spremni na nagodbu
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Kao i u dosadašnjim postupcima i u ovom postupku tužiteljstvo sve želi svesti na priču da su optuženici postupali na način “Rekao mi je Sanader!”. Ali taj film neće gledati!”. Odgovorio je to oštro Ivo Sanader okupljenim novinarima nakon što je u 10.30 završilo pripremno ročište u aferi Fimi-media.

“Bit će borbeno!”, prokomentirao nam je jedan od odvjetnika ostalih okrivljenika kad je čuo što je Ivo Sanader izjavio okupljenim novinarima. Sanader je imao potrebu dati izjavu nakon svojih odvjetnika napomenuvši kako inače ne komentira tijek postupka. No, očito se u sudnici koja je bila zatvorena za javnost sve odvijalo prema predvidljivom scenariju.

Damjan Tadic / CROPIX

I Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, kao i njegova prijateljica Nevenka Jurak, blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, bivši glasnovogornik stranke i Vlade Ratko Maček, ali i Damir Sesvečan u ime HDZ-a te njihovi zastupnici odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić svu krivnju svaljuju na Ivu Sanadera.

To naravno nitko ne želi izreći, ali to proizlazi iz izjave Damira Sesvečana nakon ročišta.

“Bili smo pozvani da se kao stranka očitujemo o krivnji i mi se ne smatramo krivima! Naprotiv, mislim da HDZ i njezinih 220.000 članova trpi veliku štetu. Nastojat ćemo dokazati da je u pravnoj osobi u razdoblju od 2003. do 2009. godine kao fizička osoba bio odgovoran njezin predsjednik Ivo Sanader, a da Predsjedništvo stranke koje je po statutu odgovorno za materijalno-financijsko poslovanje o tome nije odlučivalo”, kazao je Sesvečan.

Damjan Tadic / CROPIX

Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera kazao je kako je i jutros tužiteljstvo iznosilo svoje dokazne prijedloge i predložilo je 348 svjedoka, ali nisu svi predloženi za neposredno ispitivanje. Sanaderovi branitelji predložit će još 200-tinjak svjedoka a sutra će se i očitovati o prijedlozima tužiteljstva.

Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali su krivnju i čak su spremni na nagodbu. No, one zasad nisu realizirane, a hoće li biti moglo bi se znati i sutra.

Kako smo doznali, Ratko Maček htio je za sebe ishoditi isti status kojeg je imao i Ivan Jarnjak, tj. da bude izuzet iz optužnice. Maček je smatrao da je USKOK-u dao informacije iste kvalitete kao i Jarnjak, ali se ipak našao među optuženima.

Damjan Tadic / CROPIX

U aferi “Fimi-medija” nagodbu su jučer postigli Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić pa se oni nisu pojavili na pripremnom ročištu. Optužnica tereti Sanadera da je preko “Fimi-medija” izvukao 15 milijuna kuna, dok je HDZ-u priskrbljeno 31,6 milijuna kuna.

I jutros su optuženici odlazili svatko na svoju stranu nakon ročišta. Jurak, Barišić i Pavošević zajedno su odlazili nakon izjava, predstavnici HDZ-a otišli su prije njih. U razmaku od nekoliko minuta Ratko Maček i Ivo Sanader otišli su svaki na svoju stranu Zrinjevcem.

Damir Sesvečan je na pitanje znači li naglašvanje da je Ivo Sanader bio odgovorna osoba u HDZ-u kao i tvrdnja da je izvlačenje novca djelo pojedinaca odricanje HDZ-a od njih odgovorio kako to nije točno, nego da će se naprosto tvrditi da stranka za njihovo ponašanje nije odgovorna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:56