DETALJI SA SUĐENJA

SANADER OTKRIVA KAKO JE ZGRNUO BOGATSTVO 'Prije 91. zaradio sam dva milijuna eura'

'Fiolić mi je čuvao umjetnine jer sam uređivao stan ru obiteljskoj vili u Kozarčevoj'
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Dok sam bio u Austriji prije mog povratka 1991. godine, zaradio sam ukupno više od dva milijuna eura, rekao je Ivo Sanader u nastavku svoje obrane na Županijskom sudu u aferi Fimi Media.

Sanader je detaljno opisao što je sve radio u Austriji od početka svog studija 1975. u Innsbrucku pa do povratka u Hrvatsku početkom 90-ih. Honorare od prvih poslova koje je radio još kao student nije ni računao a naveo je kako je bio akreditirani novinar Sportskih novosti za Zimske olimpijske igre u Innsbrucku 1976. Bio je član redakcije studentskih novina u Insbrucku, kao i OH pressa, te stalni suradnik magazina Austrijskog skijaškog saveza.

Sve su to bile njegove, kako je rekao, više usputne aktivnosti. Prvi pravi posao koji mu je donio ukupnu zaradu od oko 400.000 eura bila je suradnja Mayer Pressom. Opisao je kako je bio zastupnik te agencije prvenstveno za bivšu SFRJ ali i za druge zemlje tadašnjeg Istočnog bloka. Nakon smrti vlasnika agencije koncem 80-ih njegova supruga i kći čak su Sanaderu nudile, ustvrdio je, da otkupi agenciju, međutim on tu ponudu nije prihatio, jer je tada osnovao HDZ. Bio je u kontaktu s predsjednikom Tuđmanom i imao dvoje male djece te se odlučio vratiti u Hrvatsku.

Sredinom osamdesetih, nastavio je Sanader, bio je suosnivač i suvlasnik tvrtke Wappag koja se bavila uvozom i izvozom te posredovanjem i konzaltingom. U toj firmi bio je direktor i primao je mjesečnu plaću od 70 tisuća šilinga neto. Sanader tvrdi da je od plaća i iz dobiti te firme zaradio ukupno blizu pola milijuna eura. I to, napomenuo je, uzimajući po sjećanju ne najviše iznose zarade, već najniže.

Još veću zaradu ostvario je s tvrtkom KCBF. S tom tvrtkom u suradnji s mariborskim Konstruktorom imao je dva projekta izgradnje stanova u Austriji dok je treći projekt samo sa svojim partnerom Josefom Baumannom bio izgradnja hotela u Antaliji.

Sanader se na koncu povukao iz ove tvrtke pa ga je njegov partner Baumann isplatio, a ukupno je od te isplate i prethodne zarade profitirao za okruglo, kako je naveo, milijuna eura.

Godine 1990. osnovao je samostalno tvrtku preko koje je zajedno sa puncem Ivom Šarićem radio na dva projekta odnosno dvije studije izvodivosti ulaganja u preradu otpada i aluminij u Hrvstsku i BiH gdje su zaradili oko 150 tisuća eura.

Sanader je dodao kako je njegova supruga koncem 80-ih u Innsbrucku imala tvrtku Art Consulting koja je zaradila oko 40.000 eura, a napomenuo je i da je njegov otac 30 godina živio i radio u Njemačkoj, kao i da je sam koncem 70-tih i početkom 80-tih pet godina predavao vjeronauk u OŠ u Austriji i imao mjesečna primanja između 800 i tisuću eura.

Kada sam 2000. godine izabran za predsjednika HDZ-a, prenio sam svoj račun u Raiffeisen banci u Innsbrucku na punca. To je većim dijelom bio i zajednički novac', rekao je Sanader.

Sanader: Fiolić mi je čuvao umjetnine jer sam uređivao stan

Zaključujući peti dan svoje obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da 19 slika, među kojima i pet Bukovćevih ulja na platnu, nije spremio na imanje Stjepana Fiolića kako bi ih sklonio od istražitelja koji su mu plijenili imovinu, nego zato što je nakon odlaska iz politike odlučio renovirati stan u obiteljskoj vili u Kozarčevoj.

"Fiolić i Uskok izašli su s tezom da sam očekujući kazneni progon išao sakriti 19 slika i dva kofera robe kod Fiolića. To je jedna od najglupljih laži koju sam ikad čuo", rekao je Sanader, ističući da je među umjetninama bilo i nekoliko potpuno bezvrijednih.

"Gdje je logika da skrivam slike, radim cijelu operaciju i tamo pošaljem neki šrot. Cijeli teatar je bio potreban da se potvrde nebulozne optužnice", ustvrdio je bivši premijer optužen za korupciju.

Kazao je da je nakon odlaska iz politike odlučio urediti stan te da je jedan od radnika koji su mu trebali izbrusiti parkete i ugraditi ormarsku nišu bio Fiolićev čovjek Marijan Horvat. "Iz ormara sam izvadio odijela, stavio ih u dva kofera, kao i navedene slike naslagane na podu", rekao je Sanader.

Dodao je i da je Fiolić prešutio kako mu je osim slika i kofera "robe" na čuvanje povjerio i old timer Renault 8 iz 1967. "Vjerojatno o tome nije govorio jer nije vrijedan, ali nisu ni neke slike koje su bile kod njega".

Slika je, kaže, izvorno bilo 14, a nakon završetka Bukovčeve retrospektive u Nizozemskoj Fiolića je zamolio da mu ih pričuva zajedno s ostalima. "Kad sam izišao iz pritvora uzeo sam odijela jer je ormar bio gotov, a slike nisam, kao ni automobil, jer ga nemam gdje držati. To je jedini razlog zašto su slike bile kod njega", zaključio je Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 05:27