TAJNI DOKUMENTI

Sanader o ostavci: Jesam li otišao zbog prijetnji mafije da će mi ubiti obitelj? To su bajke!

WikiLeaks otkriva zašto je Sanader dao ostavku?! 'Mafija je prijetila da će mu ubiti obitelj'
 Boris Kovačev/Cropix

NOVO >>>> 11:15 - Bivši premijer Ivo Sanader prokomentirao je današnje napise u medijima, temeljene na informacijama iz WikiLeaksa, o tome da su ga na ostavku 2009. godine natjerali pripadnici organiziranog kriminala. Odbacio je takvu mogućnost.

- To su bajke. Prvo su pokušali s Angelom Merkel, a sada ovo. Takve stvari ne postoje u međunarodnoj politici - rekao je Sanader demantirajući napise i WikiLeaks.

A na upit novinara Jutarnjeg lista zašto je dao ostavku, Sanader je rekao da je to bilo zbog slovenske blokade pregovora s Hrvatskom.

- Tada to nisam želio isticati kao razlog da ne bi naštetio pregovaračkoj poziciji Hrvatske. To je jedini i pravi razlog moje ostavke - zaključio je Sanader.

_________________________

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odstupio je s funkcije predsjednika Vlade zbog organiziranog kriminala - navodi se u e-mailu privatne američke obavještajne agencije Stratfor kojeg je objavio WikiLeaks .

Spomenutu je tvrdnju izrekao analitičar Marko Papic za svoju središnjicu u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Izvor nam je rekao kako je Ivo Sanader, hrvatski premijer, dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neke dogovore u luci Ploče gdje je Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Upleo se u poslove s kriminalom i oni su mu dali izbor: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Odlučio je slijediti njihove naredbe - navodi se u e-pošti koju je Papic 17. rujna 2009. poslao Eugeneu Chausovskyju iz Stratfora.

U nastavku Papic podsjeća da u ranijim porukama i analizama navodio kako 'Hrvatskom potpuno vlada organizirani kriminal' te da je 'do vrha puna kriminala'.

Papic ističe da je 'jugoslavenski građanski rat imao vrlo snažan utjecaj na cijelu regiju, dopuštajući ratnim profiterima da zapravo nastave s aktivnostima organiziranog kriminala i nakon rata'.

- Srbija također ima organizirani kriminal, no nije jak kao u Hrvatskoj zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića što je zemlji dalo povod da očisti veći dio jako moćnog organiziranog kriminala - piše Papić.

Kao izvor navedenih informacija Papić navodi švedskog političara dobro povezanog sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i dobrim vezana na Balkanu.

Eugene Chausovsky je 2. listopada 2009. odgovorio Papicu pokazujući interes za primljene informacije.

- Wow, ovo je vrlo interesantna roba... Dio sa Sanaderom je ludilo (iako očekivano) - odgovorio je Chausovsky.

WikiLeaks je ovih dana na svojim internetskim stranicama objavio više od 5 milijuna mailova obavještajne agencije Stratfor čime je dodatno povećao već vrlo veliku arhivu povjerljivih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:39