ŠTO JE PRONAŠLA AUSTRIJSKA POLICIJA

Sanader na tajne račune pospremio 1,2 milijuna eura!

Jutarnjem listu iz dva je službena izvora potvrđen ovaj podatak austrijske policije, a istraga o tajnim računima širi se i na druge države EU i SAD-a

ZAGREB - Austrijska policija pronašla je tajne račune obitelji Sanader na kojima se nalazi približno 1,2 milijuna eura

Međunarodna razmjena

U međunarodno-pravnoj razmjeni podataka s hrvatskom policijom i DORH-om istražitelji austrijske policije proveli su financijsku istragu o bankovnim računima Ive Sanadera i njegove uže obitelji. Samo nekoliko dana nakon Sanaderova uhićenja austrijske su vlasti obavijestile hrvatske organe gonjenja o postojanju dva tajna računa, od kojih jedan pripada bivšem premijeru i na kojem se nalazi nešto manje od 200.000 eura, a na drugom računu, koji pripada Sanaderovom pokojnom ocu, nalazi se znatno veća svota od milijun eura.

Umjetnine i nekretnine

Pretpostavlja se da je prvi račun Sanader koristio i kao vlasnik dviju austrijskih tvrtki, od kojih je jedna propala sredinom 90-ih, a najviše sumnje u prljavi novac pobuđuje činjenica da je Sanaderov otac, inače običan bivši radnik, raspolagao svotom od milijun eura koju je skrivao u Austriji.

Jutarnjem listu iz dva je službena izvora potvrđen ovaj podatak austrijske policije, a istraga o tajnim računima Ive Sanadera u Austriji širi se i na druge države Europske Unije i Sjedinjene Amaeričke Države.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Kako doznajemo, hrvatski istražitelji sumnjaju da Ivo Sanader znatno veće svote novca skriva na tajnim računima i u sefovima banaka u Lihtenštajnu, Švicarskoj i SAD-u. Sumnja se i da je Sanader jedan dio novca pretvorio u umjetnine i nekretnine.

Interes Nijemaca

Istražitelji će ove sumnje provjeravati i s njemačkom policijom, koja je zajedno s austrijskom pokazala veliki interes za poslovima Ive Sanadera. Kako smo nedavno izvijestili, USKOK u suradnji s drugim državnim institucijama provjerava imovinu 14 članova Sanaderove obitelji. U zemlji i inozemstvu, u suradnji s američkim FBI-em i ministarstvom pravosuđa SAD-a, provjeravaju se bankovni računi brata Sanaderove supruge Nenada Šarića, koji živi u blizini San Francisca.

Djelatnici Policijske uprave zagrebačke proteklih su tjedana razgovarali s tri poznata zagrebačka galerista kod kojih je Ivo Sanader povremeno kupovao umjetnine. Sva trojica su priznali da je bivši premijer doista kupovao umjetničke slike i predmete, ponekad i u društvu svojih najbližih suradnika iz HDZ-a Mladena Barišića , Bože Biškupića i predsjednika Sabora Luke Bebića.

Ulaganje u fondove

Podsjetimo da je i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) svim društvima za upravljanje investicijskim fondovima u Hrvatskoj poslala dopis da dostave podatke o tome jesu li članovi Sanaderove obitelji ulagali u njihove fondove. Hanfa je u dopisu nabrojila ukupno 13 članova uže i šire obitelji. Na prvome mjestu su kćeri Petra i Bruna kod kojih je, doznali smo iz pouzdanih izvora, pronađeno više od milijun kuna.

Sanaderova braća

Istražuje se Sanaderova rođakinja Iva i sestra Danica, koja je redovnica, zatim brat Vladimir koji živi u Švicarskoj, brat svećenik Vinko iz Splita, te brat Miroslav koji živi u Austriji. Hanfa je također zatražila informacije o obitelji Sanaderove supruge Mirjane, koja se prije udaje prezivala Šarić. Zanimaju ih tako njezini roditelji Ivo i Karmela Šarić te brat Nenad Šarić, njegova supruga Stana i sin Ivo Paul Šarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:12