AFERA FIMI MEDIA

SANADER NA SUD DOVEDEN S LISICAMA Bivše HDZ-ovke: 'Nismo imale ugovore, radile smo na crno'

Marcela Gracin je za posao mjesečno dobivala 1 500 kn, a Marija Cik od dvije do tri tisuće kuna
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je, prvi put nakon prošlotjedne nepravomoćne presude na 10 godina zatvora, na zagrebački Županijski sud doveden iz zatvora u Remetincu s lisicama na rukama.

Svi Sanaderovi procesi i istrage: Prvo Fimi-Media, zatim Planinska, pa afere s HEP-om, TLM-om i Diokijem

U dvoranu gdje mu se, zajedno s bivšom strankom i njenim dužnosnicima, sudi za izvlačenje državnog novca preko agencije Fimi media, dovela su ga dvojica pravosudnih policajaca. Za razliku od ranijih ročišta na koja je dolazio sa slobode pravosudni policajci pored Sanadera sjede i na klupi za optuženike.

Čak šestero svjedoka na suđenju u slučaju Fimi medija posvjedočilo je danas da su za poslove koje su obavljali za tada vladajući HDZ bili plaćeni "na crno", a novac im je bez ikakvog ugovora isplaćivala optužena bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević.

Tužiteljstvo sumnja da je Pavošević sporne naknade isplaćivala iz stranačkog crnog fonda u koji se navodno slila većina od nezakonito izvučenih 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

"Svaki mjesec dolazio sam po dvije tisuće kuna kod tete Branke. Na isplatnicama je pisalo plaća, a na njih bi se potpisali da smo primili novac", prisjetio se Šime Višić, student koji je od ožujka 2008. do travnja 2010. radio u Mladeži HDZ-a.

Praksa isplaćivanja na ruke promijenila se tek krajem 2009. kada je Branku Pavošević na mjestu stranačke blagajnice naslijedila Marica Glavaš.

"Ona nam je tada prenijela riječi novog glavnog tajnika Branka Bačića da to žele ozakoniti ugovorom o djelu", kazao je Patrizio Markos Metrić, dodavši da je osim naknade od 2000 kuna na ruke dobivao i božićnice te uskrsnice od po tisuću kuna.

Plaću od dvije do tri tisuće kuna "na crno" je dobivala i tajnica predsjednika Mladeži HDZ-a Marija Cik te Ivana Milas koja je, kad je prešla u zagrebački gradski odbor, plaću od 2000 kuna dobivala preko student servisa.

No, osim plaća preko isplatnica su se plaćale i razne naknade. Tako je administratorica u uredu predsjednika stranke Ivana Repinec na ruke primala naknadu za prijevoz i božićnicu, a jednom je, prisjetila se, dobila i 4000 kuna u gotovini za odjeću.

Zaposlenica Ministarstva gospodarstva Marcela Gracin "na crno" je dobivala naknadu za dodatni rad u stranci, jer je odlaskom u Ministarstvo vanjskih poslova i vladu, kako je kazala, imala manja primanja nego ranije u HDZ-u. Naknadu joj je, kao i ostalima, bez ikakvog ugovora isplaćivala optužena bivša HDZ-ova blagajnica u sjedištu stranke.

Branka Pavošević, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak priznali su sve što im se stavlja na teret, dok nedjelo poriču jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček koji tvrde da su žrtve politički motiviranog montiranog postupka.

Predstavnici HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju tvrde da su se navodne nezakonitosti događale bez znanja regularnih stranačkih tijela.

Tužiteljstvo i obrana poslijepodne će se očitovati o čitanju iskaza nekih svjedoka ispitanih u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:23