JUTARNJI EKSKLUZIVNO DOZNAJE

Sanader je ukradenim novcem plaćao i lobiste u Bruxellesu!

BRUXELLES - Postupak protiv bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera pobudio je zanimanje brojnih zastupnika Europskoga parlamenta, ali manje iz redova Europske pučke stranke (EPP) čija je HDZ sestrinska stranka.

Očekuje se da će za tjedan dana, kada se u Odboru za vanjsku politiku Europskoga parlamenta održava rasprava o Hrvatskoj i glasuje o izvještaju Hannesa Swobode, predmet Sanader biti u središtu rasprave. To je vidljivo i iz predloženih amandmana na izvještaj o Hrvatskoj, do kojih je Jutarnji list uspio doći.

Tko je dobio novac?

Ovaj put, osim riječi pohvale za odlučnost u borbi protiv korupcije na visokoj razini u Hrvatskoj, neki zastupnici traže da se i OLAF (Ured EU za borbu protiv prijevare) uključi u predmet te surađuje s USKOK-om. Zastupnike osobito zanima mogućnost da je netko u Bruxellesu mogao biti “korisnik” sredstava iz HDZ-ova crnog fonda.

Zastupnici Göran Färm iz Švedske, Britanac Richard Howitt i Véronique De Keyser iz Belgije predložili su i amandman kojim se čestita Hrvatskoj za hrabrost u suočavanju s korupcijom putem optužbi protiv svoje političke elite, a posebno se spominju ukidanje imuniteta i optužba protiv Sanadera te izdavanje uhidbenog naloga.

Ozbiljna zabrinutost

Od Hrvatske i Austrije očekuju da postupe u skladu s načelom sudske neovisnosti i pravilima EU o izručenju.

Najzanimljiviji dio tog amandmana jest onaj u kojemu se navodi: “Izražava se ozbiljna zabrinutost u povodu izvještaja o svjedočenju bivšeg šefa Hrvatske carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića danom USKOK-u, posebno u vezi s korištenjem novca, stečenog koruptivnim poslovima, za plaćanje lobista u Bruxellesu. Poziva se OLAF da blisko surađuje s hrvatskim vlastima kako bi se to rasvijetlilo”. Bit će zanimljivo vidjeti kakav je stav oko tog amandmana EPP-a koji ima većinu zastupnika u Europskom parlamentu.

U ostalim predloženim amandmanima uglavnom se pozdravlja napredak Hrvatske u pregovorima za članstvo te podržava namjera mađarskog Predsjedništva EU za okončanje pregovora do kraja njihova predsjedanja.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:42