NOVO IZ SALZBURGA

Sanader i odvjetnik proučili optužbe USKOK-a, o izručenju se nije izjasnio

SALZBURG - Zahtjev za izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj stigao je danas na Zemaljski sud u Salzburgu, potvrdila nam je glasnogovornica tamošnjeg tužiteljstva dr. Barbara Feichtinger.

- Nije bilo nikakvog saslušanja. Doktora Sanadera posjetio je njegov odvjetnik s kojim je po prvi put imao prilike vidjeti cijeli zahtjev za izručenjem zajedno s popratnom dokumentacijom - izjavila je dr. Feichtinger.

Sanader je sa svojim bečkim odvjetnikom Wernerom Suppanom razmotrio optužbe USKOK-a i dokaze na kojima se one temelje. Nakon toga donijeli su određene zaključke, o kojima nam u tužiteljstvu nisu mogli ništa reći, ali je odvjetnik Suppan navodno najavio da će preko austrijskih agencija dati izjavu za javnost.

Dok bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i peti dan provodi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, danas su predstavnici austrijske vlasti prvi put i službeno potvrdili da ga žele ispitati kao svjedoka u aferi Hypo banke .

Glasnogovornik nadležnog državnog odvjetništva u Klagenfurtu, Helmut Jamnig, nije doduše izravno potvrdio da će istražitelji posjetiti Sanadera u zatvoru pri Zemaljskom sudu u Salzburgu, ali je napomenuo da će zasigurno učiniti sve potrebne korake da istraga u slučaju Hypo što bolje napreduje.

Predstavnici koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva u aferi Hypo otišli su korak dalje. Nakon zatvorene sjednice, potpredsjednik povjerenstva Johann Gallo izjavio je da povjerenstvo svakako želi ispitati Sanadera. Objasnivši da treba riješiti određene formalne zapreke, rekao je da bi mogući termin ispitivanja bio već sljedeći tjedan, 22. prosinca. Najavio je da će pokušati organizirati ispitivanje Sanadera preko videolinka sa suda u Salzburgu.

Prema nekim izvorima, i Nijemci su zainteresirani da obave razgovor s uhićenim bivšim predsjednikom Vlade RH. Naime, i tužiteljstvo u Münchenu provodi istragu vezanu uz okolnosti pod kojima je Bavarska zemaljska banka BLB 2007. godine kupila Hypo grupu.

Ivu Sanadera ni danas nije posjetio nitko od članova njegove obitelji. Kako doznajemo u zatvoru, za sada nije ni najavljen posjet njegovih bližnjih, odnosno nikome nije izdana dozvola za posjet. Upravitelj zatvora Dietmar Knebel izvijestio je da se Sanader i dalje osjeća dobro, te da nema nikakvih zdravstvenih problema, što je potvrdio i danas pristigli nalaz krvnih pretraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:06