PISMO IZ ZATVORA

Sanader Barrosu: Vlada ne zaslužuje završetak pregovora o priključivanju EU

Pismo u kojem se Vlada optužuje za lažiranje podataka poslano je na adrese bitnih političara u Hrvatskoj, ali i u EU. U pismu se navodi da su u izvješću o Poglavlju o pravosuđu izmanipulirani podaci u korist hrvatske Vlade

ZAGREB - Zbog kršenja ljudskih prava i kako navode, svjesnog lažiranja podataka u Vladinu izvješću o poglavlju 23, Goran Suić, odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera uz njegovu je suglasnost ovih dana uputio pismo premijerki i šefici HDZ-a Jadranki Kosor. To je Suiću, kako doznajemo, prvo službeno obraćanje premijerki u slučaju Sanader.

Velik broj primatelja

Pismo je, osim premijerki, poslano na još 15 adresa, a među njima i prvom čovjeku Europske komisije Jose Manuel Barosu, predsjedniku Ivi Josipoviću, šefu Sabora Luki Bebiću, kardinalu Bozaniću, predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, te ostalim čelnicima političkih stranka u Hrvatskoj, austrijskom veleposlaniku Janu Kickertu, mađarskom veleposlaniku Ivanu Gaboru...

U pismu stoji kako su u Vladinu Izvješću o poglavlju 23 iznesene tendenciozne i neistinite tvrdnje.

Pokrenute istrage

- U Izvješću se, piše Suić, u poglavlju V “Suzbijanje korupcije” na strani 26 navodi “USKOK je podignuo brojne optužnice i pokrenuo brojne istrage, između ostalog, i protiv bivšeg predsjednika Vlade i glavnih izvršnih dužnosnika hrvatskih trgovačkih društava”. No, to su nesitinite i tendeciozne tvrdnje.

Protiv Sanadera, napisao je njegov odvjetnik, nikada nije podignuta niti jedna optužnica, a kamoli brojne optužnice kako se sugerira u Izvješću.

A u vezi pokrenutih istraga, dužnost mi je izvjestiti vas, iako to već znate, da na žalost do današnjeg dana nisam dobio uvid u eventualno pokrenute istrage već sve saznajem iz medija.

Ako želimo i zalažemo se za ulazak u Europsku Uniju onda smatram da je vrlo važno da poštujemo pravna načela i pravne norme koje se u EU primjenjuju već niz godina.

Utoliko je bitno da se u Izvješću koje je službeni dokument Vlade RH navodi samo istina. Iznositi apsolutne neistine, a da ne kažem svjesno lažirati podatke u izvješću, sigurno nije put kojim treba ići RH - naveo je Suić u pismu i zatražio da se Vlada RH ispravi Izvješće o ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23 kako bi spriječilo da se u Europu šalju neistiniti podaci čime se i njegovu branjeniku nanosi, kako je napisao, neizmjerna šteta.

Sanaderov odvjetnik posebno se osvrnuo na kršenja ljudskih prava njegovom klijentu zbog nemogućnosti uvida u rezultate dosadašnje istrage.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:39