U NAREDNE DVIJE GODINE

Sanacija javnih ustanova: Samo će zdravstveni sustav državu stajati oko pet milijardi kuna!

Osim zdravstvenog sustava, koji grca u gubicima i nelikvidnosti, najizgledniji kandidat za sanaciju je - Studentski centar u Zagrebu
 Bruno Konjević / CROPIX

Država će u naredne dvije godine sanirati javne ustanove koje nisu u stanju izvršavati svoje obveze, a samo u zdravstvenom sustavu to će je stajati oko pet milijardi kuna. Odlučila je to danas Vlada, uputivši u Sabor prijedlog Zakona o sanaciji javnih ustanova.

„Dubioze u javnim ustanovama, posebno u zdravstvu, su velike. Ovdje ne govorimo o dubiozama u trgovačkim društvima, poput HŽ-a, nego u javnim ustanovama, koje treba financijski osposobiti, kako one više ne bi širile nelikvidnost“, poručio je ministar financija Slavko Linić.

Sanacija u zdravstvu je 13. po redu do sada, no radi se o prvoj pravoj sanaciji, ocijenio je ministar zdravstva Rajko Ostojić. Osim zdravstvenog sustava, koji grca u gubicima i nelikvidnosti, najizgledniji kandidat za sanaciju je - Studentski centar u Zagrebu.

No, osim institucija u državnim rukama, sanacija je izgledna i za brojne javne ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave: ako njih ne saniraju lokalne vlasti, to će, umjesto njih, učiniti središnja država. U tom slučaju, sanacija će značiti i razvlaštenje lokalnih vlasti u upravljanju tim institucijama za vrijeme trajanja sanacije, što znači da će središnja država zapravo određivati i razinu zaposlenosti, i visinu plaća u njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:31