PREDSJEDNIČKI DVORI

SAMO U NOVOM GLOBUSU: UTVRDA PANTOVČAK Prvi totalni dossier o najtajnovitijem pogonu državne administracije

U šumi žive jeleni lopatari, mufloni, srndaći i košute koji su dovedeni s Brijuna na početku Mesićeva mandata. A ima i lisica, lasica, kuna, vjeverica i četiri zaštićene vrste šišmiša
 Cropix

Kada je u jesen 1991. Franjo Tuđman prvi put u životu zakoračio u Vilu Zagorje na Pantovčaku za koju je odlučeno da će mu ubuduće biti ured, u predvorju je odmah ugledao bistu Josipa Broza Tita, čovjeka za kojeg je vila i sagrađena, piše Globus.

Jedan od njegovih najbližih suradnika odmah mu se krenuo ispričavati što bista još nije uklonjena i da će to što prije biti učinjeno. Tuđman ga je ošinuo pogledom.

“Uz ovu bistu će tu stajati i biste drugih zaslužnih Hrvata”, prepričava Globusu Tuđmanove riječi jedan od ljudi iz njegove tadašnje pratnje, koji je svjedočio tom događaju. Titova je bista do današnjeg dana ostala u Predsjedničkim dvorima, ali i 23 godine kasnije očito smeta nekim kandidatima koji kažu da će je maknuti čim osvoje mandat i usele na Pantovčak. Kao i u gotovo svim dosadašnjim kampanjama nakon Tuđmanove smrti, tako i u ovoj, ima kandidata koji najavljuju da će Ured predsjednika preseliti u neki manji prostor, pri čemu se kao alternativa uglavnom spominje državna rezidencija u Visokoj ulici na Gornjem gradu u kojoj je i bio Tuđmanov ured do listopada 1991. kad je stradala u bombardiranju. Danas se daje na korištenje predsjednicima koji dolaze u državničke posjete svom hrvatskom kolegi.

Iako su u proteklih 15 godina predsjednikovanja Stjepana Mesića i Ive Josipovića novinarske kamere mnogo puta snimale kompleks Predsjedničkih dvora, Pantovčak 241 i dalje je mjesto iza čijih se ograda kriju mnogi detalji koji su široj javnosti do danas ostali nepoznati. Sam kompleks duguljasta je oblika, a prostire se – prema podacima Predsjedničkog ureda – na površini od čak 95 hektara, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:17