ISTRAŽIVANJE O IZBJEGLICAMA

Samo 64 osobe iz Hrvatske imaju azil u SAD-u

Azilanata iz Srbije je 1695, Slovenije 7, a Hrvatska je u rangu s Njemačkom

U ovom trenutku u Sjedinjenim Američkim Državama 64 osobe iz Hrvatske ima odobren azil. Riječ je, kako prenosi portal globalpost.com, o izbjeglicama kojima je vlada u Washingtonu, u skladu s međunarodnim konvencijama, odobrila pravo na boravak u zemlji jer ocjenjuje da se u zemlji iz koje dolaze, u ovom slučaju Hrvatskoj, ne mogu osjećati sigurnima.

Preciznije, kako stoji u Konvenciji UN-a o statusu izbjeglica, pravo na takav tretman ima osoba koja se zbog “osnovanog straha od progona zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti nekoj društvenoj grupi ili političkih uvjerenja nalazi izvan zemlje svog državljanstva te se ne može u nju vratiti ili se zbog strana ne želi vratiti”.

Rekorderi

Dakle, 64 osobe podrijetlom iz Hrvatske zbog gore navedenih razloga dobile su pravo boravka u SAD-u i ne žele se vratiti. Podaci o tim osobama se, jasno, ne objavljuju upravo zbog gore navedenih razloga.

Inače, najveći broj osoba s tim statusom u SAD-u dolazi iz Kine, trenutno ih je 65.558, a onda s Haitija 25.891, pa slijede Kolumbija, Etiopija, Egipat, El Salvador, Venezuela pa Rusija (6461). Kad je pak riječ o našim susjedima, iz Srbije se u tom statusu u SAD-u nalazi 1695 osoba, iz BiH 182, iz Makedonije 179. Hrvatska je u skupini s Latvijom (82), Litvom (63), Čileom (60), te Njemačkom (59). Najmanje je azilanata iz afričkog Lesota (5), tu je i Slovenija (7), te Austrija i Finska, svaka po pet.

Odbijeni zahtjevi

Inače, Hrvatska je krajem 90-ih godina imala velik problem s nordijskim zemljama kamo su masovno putovale osobe srpske nacionalnosti, posebno iz Podunavlja i tražile azil pa su nam kratkotrajno bile nametnute i vize.

Prošle je pak godine s Islanda vraćeno oko 50-ak hrvatskih državljana koji su ondje tražili azil. Inače, jedan od ključnih preduvjeta za ukidanje viza sa SAD-om je da postotak odbijenih zahtjeva bude manji od tri posto (još uvijek nije na toj razini), a neće nevažan biti ni broj odobrenih azila. Jasno, tom će procesu svakako pomoći i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38