VJESNICI PROLJEĆA

Samo 10 dana prije Božića u dolini Neretve procvjetale visibabe!

Livade u Metkoviću su umjesto leda prekrivene cvijećem, čuje se cvrkut ptica...
 Denis Jerković/CROPIX

METKOVIĆ - Umjesto zimu dolinu Neretve je ovih dana zahvatilo pravo proljetno vrijeme. U Metkoviću je zabilježena temperatura od 16 stupnjeva Celzija, što se odražava i na biljni i životinjski svijet.

Livade su umjesto leda prekrivene cvijećem, čuje se cvrkut ptica, karakterističniji za ožujak negoli sredinu prosinca. Da globalno zatopljenje i klimatske promjene utječu na biljni i životinjski svijet potvrđuju procvale visibabe u predbožićno vrijeme.

Ove „vjesnike proljeća“ ubrao je Veljko Bebić u naselju Desne, nedaleko od Metkovića . Kitica visibaba izazivala je čuđenje Metkovaca, no svi su se složili da je to znak, nadolazeće duge i oštre zime.

- Od najranijeg djetinjstva svakodnevno sam u prirodi i nikada u ovo doba godine nisam vidio visibabe. Siguran sam da ovaj put nisu vjesnici proljeća već najava zahlađenja, pa bi se mogla ponoviti 2005. kada je Neretva bila mjesec dana okovana snijegom i ledom, rekao je Bebić, koji inače nakon umirovljenja stalno živi u Desnama.

Nažalost, Veljkove visibabe neće još dugo cvjetati. Ako je vjerovati prognostičarima uskoro slijedi zahlađenje, a već idućeg tjedna temperature se očekuju i do nekoliko stupnjeva ispod nule, što je velika hladnoća za dolinu Neretve gdje se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34