VELESILE ‘ZARATILE’ ZBOG BiH

SAD podržao Lagumdžiju, Rusi ustali u zaštitu HDZ-a

Domaće institucije sposobne su riješiti situaciju bez miješanja međunarodnih faktora, poručili su iz ruskog veleposlanstva

ZAGREB - Amerika i Rusija sukobile su se oko zadnje odluke visokoga predstavnika za BiH Valentina Inzka o privremenoj suspenziji rješenja Centralne izborne komisije o poništavanju izbora čelnika FBiH: veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu odmah ju je pozdravilo, a ruski veleposlanik Aleksandar Bocan Harčenko osudio.

Vjera u institucije

- Rusija se protivi odluci visokog predstavnika da privremeno suspendira odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora čelnih ljudi Federacije BiH. Smatramo da su domaće institucije sposobne riješiti novonastalu situaciju bez miješanja međunarodnih faktora - izjavio je ruski veleposlanik u BiH. Sadašnja situacija izaziva jaku zabrinutost u Rusiji, rekao je.

- Treba poštovati izborne rezultate, daytonske principe i princip ravnopravnosti svih naroda - poručio je Bocan Harčenko i time zapravo podržao stavove HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. koji zahtijevaju sva hrvatska mjesta u vladi Federacije BiH, “u skladu s izbornim rezultatima i načelom ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”.

Privremena suspenzija

Rusko veleposlanstvo u BiH posljednjih godina izričito podržava Republiku Srpsku u stavovima protiv OHR-a i daljnjih smanjenja nadležnosti srpskog entiteta u korist države BiH. Dva HDZ-a imaju čvrstu podršku stranaka iz RS-a i njezina predsjednika Milorada Dodika.

Ured visokog predstavnika (OHR) u ponedjeljak je privremeno suspendirao odluku Centralne izborne komisije, koja je prošlog tjedna proglasila nezakonitim fomiranje novih vlasti Federacije BiH bez dijela hrvatskih zastupnika u Domu naroda. Odluku OHR-a odmah je, očekivano, pozdravila ambasada SAD-a u Sarajevu.

No, američko veleposlanstvo odmah je bilo pozdravilo i formiranje SDP-ove entitetske vlade bez dva HDZ-a premda je bilo jasno da time počinje teška kriza u BiH s nesagledivim posljedicama: država BiH tako do daljnjega ostaje bez vlade, što je samo jedna od posljedica odlučnosti Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a BiH, da formira vlast bez HDZ-a.

Ustavni sud FBiH danas bi trebao objaviti odluku je li Lagumdžijina vlada izabrana protuustavno ili ne.

Medijska nagađanja

Odluka OHR-a pritisak je na Ustavni sud, ocijenila je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto (HDZ BiH), a komentatori su ocijenili da je takvom odlukom Inzko poručio Ustavnom sudu kakvu odluku treba donijeti. Portali su jučer već najavljivali kako će odluka Ustavnog suda biti u korist Lagumdžijine koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:30