RAT S DŽIHADISTIMA

SAD demantira: 'Ne šaljemo vam svoje tužitelje'

Da u Zagreb stiže državni odvjetnik SAD-a objavila je greškom strana agencija
 AFP

U Hrvatsku ne dolazi državni odvjetnik iz SAD-a kako bi pomogao u istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca iz Sirije ili Iraka. Vijest objavljena jučer bila je neprecizna.

Naime, američki ministar pravosuđa na odlasku, Eric Holder, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegama iz EU istaknuo je kako je dogovoren set dogovora o zajedničkoj suradnji. Unutar tog paketa je pitanje državljana zemalja članica EU koji su se borili na strani neke od militantnih skupina u Siriji i Iraku, a vraćaju se kući.

Holder je tom prigodom vrlo jasno rekao da će SAD pružiti punu podršku pojedinim zemljama te da će poslati svoje dužnosnike u neimenovane zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka, ali i na Balkan. No, Holder je na konferenciji bio vrlo jasan te istaknuo kako je riječ o “četiri države na Balkanu”, ali ih nije imenovao. Ubrzo se pojavila vijest AFP-a u kojoj se citira dužnosnik američkog Ministarstva pravosuđa koji navodi da je riječ o Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji. No, to je pet zemalja.

Dakle, budući da je Hrvatska jedina zemlja na tom popisu iz koje zasad nije bilo niti jednog borca - nekoliko je žena otišlo u Siriju i pridružilo se Islamskoj državi, ali ne u statusu borca - sasvim je razumljivo da naša zemlja nije uključena u taj projekt.

No, jednako je tako jasno da Zagreb i Washington vrlo blisko surađuju na svim sigurnosnim pitanjima kao članice NATO-a te da je Hrvatska važna budući da preko nje ide jedan od smjerova prebacivanja mogućih džihadista iz Zapadne Europe (ključni je centar na toj ruti Beč) prema Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:45