ŠTO JE S HRT-om?

Sabor zgazio Sutlićevo izvješće: Tu je sve maglovito

 Drago Sopta / Cropix

Uz oštre kritike saborski Odbor za financije jednoglasno je danas odbio izvješće HRT-a o poslovanju u 2008. godini iz vremena mandata Vanje Sutlića. Stoga se lako može pretpostaviti kako će i Sabor izvješću dati crveno svjetlo.

Članovi odbora iz redova oporbe, ali iz redova vladajućeg HDZ-a nisu štedjeli poslovanje javne televizije. Najžešći je bio upravo šef odbora HDZ-ovac Goran Marić koji je naglasio kako je iz podnesenog izvješća nemoguće utvrditi poslovanje HRT-a.

- Svi podaci su relativni, pa se ovo izvješće relativizira. Umjesto da iz njega bude jasna slika o poslovanju HRT-a sve je maglovito - ističe Marić.

Marić upozorava kako je 2008. HRT ostvario neznatnu dobiti samo zbog promjene knjiženja u odnosu na godinu ranije odnosno postoji ogromna razlika između knjigovodstvene vrijednosti nekretnina i one stvarne.

- I zbog toga smo dobili fiktivne prihode i manje rashode nego što stvarno jesu - kaže Marić koji tvrdi kako HRT uopće nema računovodstvenu politiku.

Izvukao je samo dio podataka iz izvješća koji pokazuju da se u Sutlićevo vrijeme vodilo, neracionalno poslovanje. Posebno ga smeta što uopće nema analize što radi čak 3676 zaposlenih.

- Rashodi za plaće u 2008. su porasli za 30 milijuna kuna u odnosu na 2007. Na HRT-u pojedinici odlučuju o razrješenju novinara i urednika, pa oni nakon toga ništa ne rade, a primaju plaću dok se istovremeno angažiraju drugi. Primjerice pet novinara je na ledu i ne radi ništa, ali se zato službeni vozač po jednu novinarku koja samo treba pročitati najavu odlazi 200 kilometara daleko - naveo je predsjednik odbora za financije. Nemoguće je, dodaje, utvrditi koliko honoraraca ima na HRT-u.

- Ali neki od njih primaju veće plaće od predsjednika države, premijerke i ministar – naglašava.

U prilog lošem poslovanju HRT-a Marić je naveo i podatke prema kojima je glazbena proizvodnja u 2008, zaradila samo 1,3 milijuna kuna, a potrošila čak 58 milijuna. Isto tako 150 milijuna kuna koji su bili namjenjeni za nabavu nove imovine potrošene su za nešto drugo, a ukinutra je i rezervacija od 150 milijuna kuna za vođenje sudskih sporova.

V.d. ravnatelja Josip Popovac podnoseći izvješće stalno je ponavljo kako i sam prema njemu ima rezervu jer u to vrijeme nije vodio HRT. Član Programskog vijeća Siniša Grgić priznao je, primjerice, kako su se poslovi sklapali po kavama i kako je dug HRT-a zpravo pola milijarde kuna.

- Teško je reći da li je izvješće točno ili ne. Mislim da bi ga trebala pročešljati reviziija kada i vodeći ljudi izražavaju rezervu prema nekim podacima - rekla je SDP-ova Dragica Zgrebec.

HDZ-ovac Damir Huška predložio je stoga kako bi na u raspravu Saboru o izvješću trebalo pozvati one koje su u to vrijeme upravljali HRT-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:19