SVE MORAJU PONOVO

Sabor nije uspio izabrati članove novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa: SDP-a i HNS bojkotirali glasovanje

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Sabor danas nije uspio izabrati članove novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Klubovi SDP-a i HNS-HSU su bojkotirali glasovanje nezadovoljni što se buduće tijelo ne bira dvotrećinskom većinom glasova, što to tijelo i dalje čini podložnim politici na vlasti iako će ga formalno činiti nestranački ljudi.

HDZ nije uspio osigurati potrebnih 77 glasova niti za predsjednicu niti za članove Povjerenstva, pa nitko od 10 kandidata nije proπao. Naime glasovalo se tajno, pa je vjerojatno popustila stranačka stega i lojalnost koalicijskih partnera.

Cijeli postupak izbora Povjernstva morat će se ponoviti.

Prema novom Zakonu o spriječavanju sukoba interesa danas istječe rok za formiranje novog Povjerenstva.

U HDZ-u objašnjavaju da će do ponovljenog izbora tehničke stvari odrađivati dosadašnje Povjerenstvo koje se sastoji od 11 članova, od kojih je 6 saborskih zastupnika i 5 javnih osoba.

U prvom krugu glasanja, onom za predsjednicu Povjerenstva pravnica Sanja Lozančić je dobila 72 glasa, a odvjetnica Dora Rešetar 3.

U drugom krugu, za četiri člana Povjerenstva, najviše glasova je, njih 69, dobila je Diana Dulibić Vlahov, pravnica iz Šibenika, potom Željka Žokal, 64 glasa, inače savjetnica u Ministarstvu pravosuđa, Jadranka Kolarević, stara članica Povjerenstva dobila je 62 glasa, Rajko Kneklin, zaposlenik sadašnjeg Povjerenstva dobio je 55 glasova, Sanja Lozančić 10 glasova, 9 glasova dobio je Robert Jambrović, zaposlen u Tajništvu Sabora, sedam zastupnika glasalo je za Doru Rešetar, po pet glasova dobili su socijalna pedagodinja Irena Čupić i Dinka Prce, pomoćnica tajnika Sabora, a 2 glasa dobila je Danija Budimir, referentica u Hrvatskoj pošti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:33