KAKO SE TROŠILO?

Sabor nastavlja zasjedanje raspravom o državnoj reviziji: Prošle je godine potrošeno 178 milijardi kuna

Državni ured za reviziju lani obavio 832 revizije, a subjektima revizije su dana ukupno 2935 naloga i preporuka
Zagreb, 180112. Trg sv. Marka.Treca sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu zapocela je aktualnim prijepodnevom na kojoj zastupnici postavljaju pitanja premijeru Zoranu Milanovicu i ministrima. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će, nakon 12 dana stanke, nastaviti sa zasjedanjem, a tematika glavne rasprave bit će Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2011. godinu i Izvješću o obavljenim revizijama, javlja HRT .

U Izvješću se, između ostalog, navodi da je Državni ured za reviziju lani obavio 832 revizije, od čega je 527 subjekata obuhvaćeno financijskom revizijom (revizija financijskih izvještaja i poslovanja), 291 uvidom u proračun i financijske izvještaje lokalnih jedinica, te 12 uvidom u financijske izvještaje izvanparlamentarnih političkih stranaka.

Državni su revizori ukupno ocjenjivali kako je prošle godine potrošeno 178 milijardi proračunskih te kuna kojima su raspolagala poduzeća u državnom i lokalnom vlasništvu .

Revizija je obuhvatila državni proračun te 23 njegova korisnika, od ministarstava do agencija, kao i 285 lokalnih jedinica, 42 druga korisnika proračuna, pet trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države te 50 u vlasništvu lokalnih jedinica, 10 neprofitnih organizacija, 91 visoko učilište, 11 parlamentarnih političkih stranaka, četiri nezavisna zastupnika i pet projekata vezana uz fondove EU.

Od ukupno 527 financijskih revizija, u njih 77 ili 14,6 posto je izraženo bezuvjetno mišljenje, 447 ili 84,8 posto izraženo je uvjetno mišljenje, te je u 3 revizije ili 0,6 posto izraženo nepovoljno mišljenje. Uočene nepravilnosti uglavnom se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, na prihode i rashode, odnosno na investicije te sredstava koja su utrošena na javne nabave.

Ured je subjektima revizije dao ukupno 2935 naloga i preporuka. Izvješće o prošlogodišnjem radu Državnog ureda za reviziju saborski su odbori poduprli, a Vlada na njega nije imala primjedbi, zaključuje HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:38