OSUĐEN ZA POKUŠAJ PODMIĆIVANJA

SABO 'Nikad neću priznati ono što nisam učinio i vjerujtemi razmišljao sam o Anti Gotovini'

Sabo se izgrlio sa suprugom Željkom i kćeri Vanjom te pozdravio s 20-ak vukovarskih prijatelja i SDP-ovaca
Osijek, 020914Bivsi gradonacelnik Vukovara Zeljko Sabo proglasen je krivim nepravomocnom odlukom Zupanijskog suda u Osijeku za podmicivanje gradskih vijecnika. Sabi je nepravomocnom odlukom izrecena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i cetiri mjeseca. Na citanje presude dosli su supruga Zeljka, kci Vanja, predsjednik Vukovarskog SDP-a Goran Bosnjak i mnogi vukovarci simpatizeri Zeljka Saboa. Presudu je slusao suznih ociju a nakon njenog obrazlozenja otisao je zagrliti suprugu Zeljku i kci Vanju s kojima je napustio sud.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX

OSIJEK - Saborski zastupnik SDP-a i dojučerašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nepravomoćno je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na 16 mjeseci zatvora za nuđenje mita vijećnicima HDZ-a u prošlom sazivu Gradskog vijeća Vukovara Mariji Budimir i Radivoju Đuriću, kako bi prešli na stranu SDP-a i njegovoj stranci osigurali potrebnu većinu za konstituiranje Vijeća.

ŽELJKO SABO PROGLAŠEN KRIVIM Zbog podmićivanja vijećnika osuđen na godinu i 4 mjeseca

- Nikad neću priznati ono što nisam učinio i vjerujte mi razmišljao sam o Anti Gotovini - kratko je drhtavim glasom izjavio Sabo po izricanju presude, a nakon što se izgrlio sa suprugom Željkom i kćerkom Vanjom te pozdravio sa 20-tak vukovarskih prijatelja i SDP-ovaca koji su ga došli podržati s majicama na kojima je pisalo „Nastavimo zajedno“, što je bio slogan njegove nedavne izborne kampanje za gradonačelnika.

Bilo je to prvo suđenje, a ujedno i prva presuda u Hrvatskoj koja je nekom političkom dužnosniku, u ovom slučaju i visoko rangiranom, izrečena za pokušaj „kupovine“ vijećnika, ali i prva presuda koja je donesena na temelju ilegalno snimljenog audio zapisa, kojeg je međutim, zbog težine i opisa kaznenog djela, legalnim proglasio Vrhovni sud, što je presedan u hrvatskoj pravnoj praksi.

Podsjetimo, Sabi je suđeno jer je 2. srpnja 2013. u tajno snimljenom razgovoru Mariji Budimir spominjući iznose od 10, 20 ili 50 tisuća kuna nudio mito kako bi ona u GV-u podržala njegovu, odnosno SDP-ovu opciju, i tako im osigurala potrebnu većinu za konstituiranje Vijeća.

Isto tako, nudio joj je mjesto u NO Borova te funkciju predsjednice gradske Komisije za europske integracije, gdje bi također primala novčane naknade. Budimir je naknadno tajnu snimku pustila u javnost putem medija, a nakon toga USKOK je otvorio istragu. Kada je riječ o Đuriću, mito nije nuđen izravno njemu, već po svjedočenju njegove supruge Ružice, njoj i njihovom sinu Siniši. Njoj je, kazala je na suđenju Sabo, u zamjenu za glas njezina supruga u GV-u, ponudio posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu funkciju direktora Hrvatskoga radija Vukovar.

REAKCIJA HDZ-a 'Presuda Sabi dobra je poruka u daljnjoj borbi protiv korupcije'

Sabo je po obje točke optužnice rekao da se ne osjeća krivim. Na kraju je ipak osuđen i to bliže donjoj granici zapriječene kazne, koja za mito iznosi od šest mjeseci do pet godina zatvora. U obrazloženju presude, predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vrban istaknuo je kako je Sabo „iskazao namjeru da položaj gradonačelnika iskoristi u svrhu izvrgavanja pravnog sustava i izmijeni izbornu volju biračkog tijela pokazanu na izborima, čime je povrijedio njihova Ustavom zajamčena prava.“

- I ova kazna ima funkciju specijalne prevencije da mu se kroz odluku suda pokaže kako je takvo ponašanje nedopustivo, ali i generalne prevencije kao upozorenje drugima da ne mogu činiti ovakva kaznena djela. Optuženik je, kroz brojnost radnji i modele pritisaka kroz duže vrijeme iskazao izrazitu upornost u želji da uspije podmiti vijećnike - rekao je Vrban.

Suprotno obrani, koja smatra da Budimir i Đurić nisu imali status vijećnika prije konstituiranja Vijeća, sudsko vijeće ocjenjuje da su status dobili i prava počeli konzumirati objavom službenih rezultata, jer se u suprotnome Vijeće ne bi moglo niti konstituirati. Sabin odvjetnik Anto Nobilo kazao je i kako njegov branjenik nigdje ne nudi novac, no sud smatra suprotno, a nisu uvažili niti argument obrane da je Sabo bio u zabludi, odnosno da nije mogao znati da je riječ o podmićivanju.

- Riječ je o iskusnom političaru, saborskom zastupniku i nema dvojbe da nije bio u zabludi. Njegovo ponašanje išlo je u cilju stvaranja političke pretpostavke da svojoj opciji osigura vlast - istaknuo je Vrban.

Nobilo najavio žalbu Vrhovno sudu

Sabin odvjetnik Nobilo najavio je žalbu Vrhovnom sudu, kazavši kako je optimist te da je ovo bilo samo prvo poluvrijeme.

- Ovom presudom je povrijeđen zakon i pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Nadam se da će sud u pismenom otpravku ostati kod danas izrečenoga, jer vidim ozbiljne pravne probleme s kojima će se suočiti Vrhovni sud. Granice kaznenog zakona, suprotno pravilima struke ovom su presudom rastegnute, jer zakon jasno kaže da se ovo kazneno djelo može počiniti samo prema vijećniku u Gradskom vijeću, a ne prema izabranom vijećniku - rekao je Nobilo, dok je zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić izrazila zadovoljstvo osuđujućom presudom.

- No, kada se uzme u obzir visina izričene kazne treba uzeti u obzir da je riječ o dva kaznena djela i da je za svako djelo minimalna kazna zatvora šest mjeseci do pet godina. Sačekat ćemo prismeni otpravak suda, da vidimo njihove razloge, nakon čega ćemo odlučiti o žalbi - kazala je Fumić, odgovorivši i na još jednu tezu obrane o tome da je u ovom slučaju i Budimir trebala biti optužena zbog traženja mita.

- Marija Budimir svojim ponašanjem nije provocirala ili tražila od Sabe mito, već je upravo on na više mjesta nudio novac i funkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:44