PREDUHITRILI STRANKU

SABO I LOVRIĆ MERZEL DALI OSTAVKE Više nisu članovi predsjedništva SDP-a

'Moja ostavka nije priznanje krivnje već moralni čin dok se ne riješe postupci,' rekao je Sabo
 CROPIX

Željko Sabo i Marina Lovrić Merzel, dvoje istaknutih SDP-ovih dužnosnika koji su se našli u teškim aferama, podnijeli su ostavke na mjesta članova predsjedništva SDP-a nakon ogromnog pritiska javnosti i poruka iz vrha stranke koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme.

Ovim činom, samo dva dana prije održavanja sjednice predsjedništva SDP-a, Sabo i Merzel su preduhitrili svoje kolege koji su u srijedu trebali raspravljati o njihovoj suspenziji. Prema nekoliko visokih izvora iz stranke, suspenzija je za Sabu i Merzel već bila gotova stvar, samo ju je trebalo potvrditi predsjedništvo SDP-a, a potom i Glavni odbor stranke. Cijelo vrijeme su se i slale poruke kako su njih dvoje već davno trebali podnijeti ostavke i ako će ih se SDP riješiti ako sami nešto ne poduzmu.

Vukovarski gradonačelnik svoju je ostavku na mjesto člana predsjedništva u obliku pisma poslao predsjedniku Vlade i SDP-a Zoranu Milanoviću, dok je Marina Lovrić Merzel, zbog činjenice da se nalazi u istražnom zatvoru, ovlastila svog odvjetnika Berislava Živkovića da usmeno prenese njenu ostavku na sve stranačke dužnosti glavnom tajniku stranke Igoru Dragovanu.

- Ne želim da optužnice podignute protiv mene budu opterećenje mojoj stranci i Vama predsjedniče. Moja ostavka nije priznanje krivnje već moralni čin dok se ne riješe postupci - poručio je Sabo u svom pismu.

Berislav Živković, odvjetnik Marine Lovrić Merzel jučer je posjetio svoju klijenticu u Remetincu i ona ga je tada opunomoćila da prenese njenu odluku SDP-u.

- Ja sam tako i napravio, pa sam glavnom tajniku stranke prenio njene riječi da daje ostavku na sve stranačke dužnosti. Ne mogu vam reći što je rekao glavni tajnik Dragovan jer ja u te političke teme ne ulazim. Gospođa Lovrić Merzel rekla mi je kako ne želi biti teret stranci - rekao je odvjetnik sisačko-moslavačke županice Berislav Živković.

O eventualnim daljnjim potezima vezanim za mjesto županice, rekao je Živković, još nisu razgovarali.

Sabo je pak u svom pismu napisao kako daje ostavku na mjesto člana predsjedništva ali niti jednom riječju vukovarski gradonačelnik nije napisao da se povlači iz politike. Tako da nije isključeno da se čak i pojavi na izvanrednim izborima koji će se održati 25. svibnja u Vukovaru, nakon što nije izglasan proračun.

Ove njihove odluke nisu iznenadile članove predsjedništva stranke. Prije nego što su ostavke postale javne, jučer ujutro kada smo se čuli s nekima od njih svi su ponavljali kako će se stvar riješiti i kako će biti suspendirani - ako to sami ne naprave.

- Čvršći stav ćemo sigurno zauzeti ako ne podnesu ostavke jer to sve šteti SDP-u - rekao nam je prije ponuđenih ostavki jedan visoko pozicionirani član Vlade i SDP-a.

Da će biti sigurno suspendirani ako to sami ne zatraže poručio je i jedan drugi član predsjedništva SDP-a te naglasio kako je to trebalo i prije napraviti.

Iz SDP-a su u popodnevnim satima Jutarnjem i službeno potvrdili da su primili ostavke svojih kolega.

- Možemo potvrditi informacije da je kolegica Lovrić Merzel dala ostavku na sve stranačke dužnosti, a da je kolega Sabo podnio ostavku na mjesto člana predsjedništva SDP-a. Sjednica predsjedništva će se održati u srijedu, ali ne možemo prejudicirati kakve će biti odluke - poručili su iz vrha stranke.

Predsjedništvo SDP-a sigurno će prihvatiti njihove ostavke, ali sada ostaje i pitanje hoće li Sabu maknuti sa svih stranačkih funkcija ili samo s mjesta člana predsjedništva. Naime, Statut SDP-a u članku 19 decidirano propisuje da “Predsjedništvo SDP-a može odmah sa svih funkcija suspendirati ili isključiti člana/članicu ako ocijeni da njezino ponašanje šteti SDP-u u smislu članka 18 ovog Statuta. Ova odluka stavlja se na glasanje na prvoj sljedećoj sjednici Glavnog odbora”. U članku 18 navode se tri vrste sankcija: opomena, isključenje te privremeno oduzimanje prava na obnašanje pojedinih ili svih funkcija za člana koji je svojim postupcima nanio štetu SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:55